Кикирики се сматра једним од најбољих извора биљних протеина.
Здраве грицкалице, попут кикирикија, су добар начин да удовољимо жељи за грицкањем док радимо или учимо, а да буде добро за наш организам.
Кикирики нас због фине количине биљних протеина одржава засићеним, па је одличан избор за све оне који пазе на исхрану.
Зашто је добар кикирики?
Богат је и другим хранљивим материјама и имају статус праве "суперхране". Поред протеина, порција кикирикија садржи 19 витамина и минерала, од којих се многи боре против срчаних болести (као што су витамин Е, фолна киселина, ниацин, магнезијум, витамин Б6, цинк, бакар и калијум), антиоксидансе, мононезасићене и полинезасићене масти које помажу у смањењу "лошег" ЛДЛ холестерола и повећању "доброг" ХДЛ холестерола и влакана која су здрава за срце.
Прочитајте још: Вода са лимуном и медом је популаран напитак: Шта кажу научне тврдње?
Помажу у јачању здравља срца
Студије су показале да они који редовно конзумирају кикирики имају смањен ризик од настанка кардиоваскуларних болести. Студија из 2017. која је испитала више од 200.000 учесника показала је да је редовна конзумација кикирикија повезана са 15 посто смањеним ризиком од болести срца.
Кикирики и путер од кикирикија помажу у спречавању појаве дијабетеса типа 2
Студија из 2016. са Универзитета Харвард показала је да замена порције животињских протеина порцијом биљних протеина, попут кикирикија и путера од кикирикија, значајно смањује ризик од дијабетеса типа 2. Друга значајна студија објављена у часопису Америчког медицинског удружења раније је показала да конзумација путера од кикирикија смањује ризик од дијабетеса типа 2 за 21 одсто код жена.
Прочитајте још: Зову их "СЛАТКИШИ ПРИРОДЕ": Зашто би требало да више једемо УРМЕ?
Ментално здравље
Кикирики има висок ниво ниацина и добар је извор витамина Е, два хранљива састојка за које се одавно зна да штите од Алцхајмерове болести и когнитивног пада у вези са годинама. Једна студија је показала да је код скоро 4.000 људи старијих од 65 година ниацин из хране успорио стопу когнитивног пада. Друга студија је истакла да би унос витамина Е могао да одложи функционални пад код пацијената са Алцхајмеровом болешћу, пише Реал Симпле,