Углавном пијемо или црни или зелени чај.
Да ли пијете црни или зелени чај? Које су њихове разлике?
И зелени и црни чај имају корене у истој породици биљака - познатој као Цамеллиа Синенсис, али се обично праве од различитих сорти. Оба су повезана са здравственим предностима као што су мањи ризик од срчаних болести, можданог удара и дијабетеса типа 2. Где је онда разлика?
Сви листови свежег чаја су зелени када се уберу. Ако су листови намењени за сорте црног чаја, они се одлажу на отвореном да би подстакли оксидацију (потамњивање листова) чиме се интензивира његов укус. Зелени чај се, с друге стране, обично кува на пари или на други начин загрева да би се спречила оксидација, што резултира светлијом бојом и укусом.
Кофеин у црном и зеленом чају
Поред боје и интензитета укуса, нивои кофеина у црном и зеленом чају су различити, при чему интензитет црних чајева повећава кофеин. Њихова глава разлика јесте количина кофена. Утврђено је да једна шољица црног чаја садржи око 40 - 42 мг кофеина, док зелени чај, с друге стране, садржи релативно ниску количину кофеина. Једна шољица зеленог чаја има око 20 - 22 мг кофеина.