Ендорфин је "хормон среће" који чини да будемо смирени, подстиче расположење и смањује праг бола.
Када нам недостаје ендорфин јавља се осећај стрепње, појачава се апетит и жеља са масном храном и шећером, склони смо нерасположењу и повећава се ризик од несанице.
Можете на природан начин повећати ендорфин вежбањем, слушањем музике, ставањем уметности, плесом, хумором...
Прочитајте још: ЗАШТО БИ ТРЕБАЛО РЕДОВНО ДА КОНЗУМИРАТЕ КИВИ: Одличан је за вид, регулацију крвног притиска, смирење и још много тога
Ниво хормона среће можете подићи и одређеним намирницама које садрже хранљиве материје директно повезане са повећањем нивоа ендорфина. Ево које 4 намирнице треба да једете када сте нерасположени:
Тамна чоколада
Чоколада садржи неколико различитих једињења која се могу повезати са стимулацијом неуротрансмитера као што су серотонин, допамин и ендорфини. Да бисте заиста добили максималну корист, конзумирајте тамну чоколаду уместо млечне. Тамна чоколада садржи више антиоксиданата који позитивно утичу ан здравље, концентрацију и функционисање мозга.
Цитруси
Чак је и само мирис цитруса повезан са подизањем расположења. Типичан свеж и оживљавајући мирис цитруса подстиче од њихове главне хемијске компоненте, д-лимонена. Студије сугеришу да ова компонента подржава део нервног система који је одговоран за опуштање. Другим речима, може да смањи стрес. Конзумирање цитруса такође повећава нивое ендорфина због високог садржаја витамина Ц. Студије показју да висок ниво витамина Ц појачава лучење ендорфина и подстиче срећу, а недостатак може повећати ризик од депресије и анксиозности.
Прочитајте још: Потпуно РЕГЕНЕРИШИТЕ цео ОРГАНИЗАМ за 7 дана: ВОДА од БЕЛОГ ЛУКА магични напитак
Паприка
Док су цитруси познати извори витамина Ц, паприке су такође пуне хранљивих материја. У ствари, имају више витамина Ц него поморанџе. Поред паприке сјајни извори витамина Ц су броколи, прокељ и јагоде.
Чили паприке
Поспешују лучење ендорфина. То је посебно зато што садрже капсаицин, једињење које их чини љутим. Истраживања показују да је капсаицин толико моћан у изазивању пријатног осећаја да се у научним студијама користио као средство против болова. Осим што подиже нивое ендорфина, капсаицин је такође повезан са дуговечношћу, што је још један разлог зашто је вредно понекад учинити храну пикантнијом.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ