Сва храна је дизајнирана да нам даје енергију, међутим, не мора нужно да значи да нам даје здрав, трајни подстицај енергије.
Неке намирнице могу да учине да се осећамо успорено, док друге могу да нам додају додатну снагу.
Такође је важно напоменути да поред хране постоји много фактора који утичу на нивое наше енергије - сан, вежбање, чак и колико често једемо.
- Најбољи извори енергије су храна са дуготрајним угљеним хидратима и протеинима за стабилан ниво шећера у крви и хранљивим састојцима који играју важну улогу у производњи енергије - каже Марио Спано, спортски дијететичар и консултант за спортску исхрану.
Које намирнцие дају највише енергије?
Сочиво
Сочиво има многе здравствене предности, а давање енергије је једна од њих. Сочиво је богато влакнима и угљеним хидратима који ће да вас одрже ситим и дати вам дуготрајну енергију.
Зелено поврће
Рукола, прокељ, броколи и блитва има низ здравствених предности, а једна од њих даје добру енергију. Недавна студија повезује ово поврће са мањим ризиком од кардиоваскуларног здравља и повећаном снагом мишића. Такође су богати пребиотицима. Ова храна промовише производњу постбиотика, који буквално подстичу производњу енергије у нашим митохондријама, пише Реал Симпле.
Грчки јогурт
Грчки јогурт садржи добру количину угљених хидрата и витамина Б. Витамини Б нам помаже да храну коју једемо претворимо у употребљиву енергију.
Цвекла
Цвекла има јединствену предност у односу на многе намирнице јер има висок садржај нитрата. Нитрати помажу у ширењу наших крвних судова ради већег протока крви, а самим тим и веће количине кисеоника и хранљивих материја у нашим ткивима.