Ова биљка се данас у многим крајевима света употребљава за исхрану и лечење
Маслачак се сматра коровском биљком, а на нашим просторима се може наћи готово на свим зеленим површинама, па чак и у парковима у градским областима. Ипак, ова биљка се као лек први пут се спомиње у записима арапских лекара у десетом и једанаестом веку. Ова биљка се данас у многим крајевима света употребљава за исхрану и лечење. Цела биљка је јестива, и корен, стабљика, листови и сам цвет, тако да има пуно народних рецепата на чијем списку се налазе неки делови маслачка.
Тинктура од маслачка
Тинктура од маслачка ће вам бити врло корисна за ваше здравље и борбу против болести. Неопходно је да обезбедите пола листова са цветом и пола корена. Следећи корак је да обе половине убаците у теглу и сипате са ракијом већег квалитета. Након тога, затворите теглу и нека она тако одстоји три недеље.
Температура би требало да буде собна и никако не излажите теглу сунцу. Током те три недеље оно што морате да радите јесте да повремено мућкате теглу. Крајњи процес обухвата цеђење кроз газу, а након тога тинктуру сипајте у флашу и држите је на тамном месту. Она се пије од два до три пута на дан, а препоручљиво је да пијете око 30 капи које се растварају у чаши са водом. Након три месеца коришћења, потребно је обавезно направити паузу.
Прочитајте још: Само одржавање базена кошта као МАЊИ СТАН У БЕОГРАДУ: Завирите у дом фудбалера Немање Матића и његове супруге (ФОТО)
Маслачково вино
Припремите 6 литара воде, 20 шоља свежих цветова маслачка, 2500 грама шећера, 2 лимуна, 2 поморанџе, 20 грама квасца и мало грожђа. Цветове прелијте врелом водом, поклопите и оставите да одстоје 24 сата. Оцедите па додајте сок и кору лимуна и поморанџе, обавезно непрскане па шећер.
Кувајте 10 минута, процедите, охладите и умешајте измрвљени квасац. Оставите у лонцу док се не појаве мехурићи, улијте у флаше и зачепите затварачима од меког белог папира. Причекајте неколико недеља да ферментација престане, у сваку теглу ставите мало грожђа и затворите прокуваним поклопцем. Вино је питко након шест месеци.
Прочитајте још: Радост у дому Лидије Вукићевић: Њен наследник поделио важну вест (ФОТО)
Мед маслачка против стреса
У новије време све чешће се помиње мед од маслачка тако да смо се потрудили да нађемо проверен рецепт за справљање истог. Потребно је да припремите 500 цветова маслачка, 4 већа лимуна, 1 литар воде и 5 килограма шећера.
Цветове ставите у велику посуду и прелијте са једним литром хладне воде. Лимун исеците на кришке и потопите уз цветове. Оставите да стоји најмање 24 сата. Након тога цветове добро изгњечите а затим процедите. Тако процеђену течност лагано загревајте и додајте постепено шећер. Шећер морате додати пре него се течност загреје. Лагано и непрестано мешајте и кувајте док се не згусне.
Конзумација овог меда се препоручује за детоксикацију организма као и за смањење стреса.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ