Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje
Maslačak se smatra korovskom biljkom, a na našim prostorima se može naći gotovo na svim zelenim površinama, pa čak i u parkovima u gradskim oblastima. Ipak, ova biljka se kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara u desetom i jedanaestom veku. Ova biljka se danas u mnogim krajevima sveta upotrebljava za ishranu i lečenje. Cela biljka je jestiva, i koren, stabljika, listovi i sam cvet, tako da ima puno narodnih recepata na čijem spisku se nalaze neki delovi maslačka.
Tinktura od maslačka
Tinktura od maslačka će vam biti vrlo korisna za vaše zdravlje i borbu protiv bolesti. Neophodno je da obezbedite pola listova sa cvetom i pola korena. Sledeći korak je da obe polovine ubacite u teglu i sipate sa rakijom većeg kvaliteta. Nakon toga, zatvorite teglu i neka ona tako odstoji tri nedelje.
Temperatura bi trebalo da bude sobna i nikako ne izlažite teglu suncu. Tokom te tri nedelje ono što morate da radite jeste da povremeno mućkate teglu. Krajnji proces obuhvata ceđenje kroz gazu, a nakon toga tinkturu sipajte u flašu i držite je na tamnom mestu. Ona se pije od dva do tri puta na dan, a preporučljivo je da pijete oko 30 kapi koje se rastvaraju u čaši sa vodom. Nakon tri meseca korišćenja, potrebno je obavezno napraviti pauzu.
Pročitajte još: Samo održavanje bazena košta kao MANJI STAN U BEOGRADU: Zavirite u dom fudbalera Nemanje Matića i njegove supruge (FOTO)
Maslačkovo vino
Pripremite 6 litara vode, 20 šolja svežih cvetova maslačka, 2500 grama šećera, 2 limuna, 2 pomorandže, 20 grama kvasca i malo grožđa. Cvetove prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoje 24 sata. Ocedite pa dodajte sok i koru limuna i pomorandže, obavezno neprskane pa šećer.
Kuvajte 10 minuta, procedite, ohladite i umešajte izmrvljeni kvasac. Ostavite u loncu dok se ne pojave mehurići, ulijte u flaše i začepite zatvaračima od mekog belog papira. Pričekajte nekoliko nedelja da fermentacija prestane, u svaku teglu stavite malo grožđa i zatvorite prokuvanim poklopcem. Vino je pitko nakon šest meseci.
Pročitajte još: Radost u domu Lidije Vukićević: NJen naslednik podelio važnu vest (FOTO)
Med maslačka protiv stresa
U novije vreme sve češće se pominje med od maslačka tako da smo se potrudili da nađemo proveren recept za spravljanje istog. Potrebno je da pripremite 500 cvetova maslačka, 4 veća limuna, 1 litar vode i 5 kilograma šećera.
Cvetove stavite u veliku posudu i prelijte sa jednim litrom hladne vode. Limun isecite na kriške i potopite uz cvetove. Ostavite da stoji najmanje 24 sata. Nakon toga cvetove dobro izgnječite a zatim procedite. Tako proceđenu tečnost lagano zagrevajte i dodajte postepeno šećer. Šećer morate dodati pre nego se tečnost zagreje. Lagano i neprestano mešajte i kuvajte dok se ne zgusne.
Konzumacija ovog meda se preporučuje za detoksikaciju organizma kao i za smanjenje stresa.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU