Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вежбате ујутру или увече? Има разлике

Иако је јасно да је свака физичка активност корисна за ваше здравље, студије сугеришу да усклађивање времена вежбања са вашим специфичним фитнес циљевима може побољшати ваше резултате.

1719326234_shutterstock_679609168.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да би се утврдила корист од уклапања тренинга у одређено доба дана, једна мала студија обухватила је 27 активних жена и 20 мушкараца и измерила њихов напредак у фитнесу током 12 недеља. Учесници су почели на истом основном нивоу фитнеса, а студија је пратила разлике у повећану снаге, губитку абдоминалне масти или салцета на стомаку, и других здравствених показатеља. Учесници су такође имали избаланирану исхрану богату добрим нутријентима.

Предности јутарњег вежбања

У овој студији активних људи, учеснице које су завршиле тренинг снаге ујутру (од 6 до 8 сати) показале су не само побољшање снаге доњег дела тела у вежбама као што су чучњеви у скоку, већ и значајно смањење укупне масти, укључујући и смањење абдоминалне масти. 

- Важно је нагласити да су се повољне промене у телесном саставу догодиле без промена телесне тежине - прецизира студија.

Предности вежбања увече

Што се тиче вечерњих вежби (од 18.30 до 20.30), учеснице ове групе су имале бољи успех у повећању снаге, снаге и издржљивости горњег дела тела.

Што се тиче састава тела, тј. мишића и масти, жене које су вежбале увече и даље су имале смањење укупне телесне масти, али мање значајно од својих колега на јутарњем вежбању.

Уместо тога, утврђено је да имају бољи успех са укупним растом мишића, што може бити корисно узети у обзир када се гледају циљеви фитнеса.

„Вежбање увече може побољшати перформансе мишића горњег дела тела, а можда и побољшати расположење“, напомињу аутори студије.

Што се тиче мушкараца, они који су вежбали увече доживели су исту промену у саставу тела као и група за јутарњи фитнес, али је вежбање увече имало и значајније смањење вредности крвног притиска, пише миндбодyгреен.цом.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas