Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО МЛАДЕ НОСЕ БИДЕРМАЈЕР: Како је овај обавезан детаљ постао тако важан за церемоније склапања брака?

Зашто је баш свежањ цвећа оно што млада треба да држи у рукама?

1721556447_Untitled.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Бидермајер краси свако венчање данас, било да је у питању велики, мали свежањ, свеже или сушено цвеће, са или без додатака... Како је овај обавезан детаљ постао тако важан за церемније склапања брака?

Магична антика

Овај свадбени обичај датира још од античког доба. Стари Грци и Римљани, чак и Египћани, носили су мирисно биље и зачине да би одбијали несрећу током венчања. Иако би комбинација цвећа и биљака из овог времена вероватно деловала прилично једноставно у односу на разнолике букете који су доступни данас, букет је свакако био један од пратећих елемената церемонија.

Било да су били у форми букета или венаца на главама младе и младожење, цвеће је симболизовало нови почетак и доносило наду у плодност, срећу и верност. Додаци као што је копар (који се сматра афродизијаком), рузмарин који представља оданост, пшеница за плодност, бршљан за нераскидиву везу и чичак, мајчина душица, или босиљак за заштиту били су уобичајени.

Сабласни средњи век

Још један важан разлог зашто су невесте првобитно почеле да носе букете пре неколико векова био је опојни мирис цвећа, који је маскирао околне мирисе у време када купање није било тако честа појава. Венци и букети цвећа су се такође користили да се неутралише околни мирис смрти током куге.

У цветне аранжмане би се додавали интензивни састојци и мириси, као што су бели лук и зачини, како би се одагнали зли духови и одвратила свака лоша срећа или проклетство које би младенцима могло нанети штету.

У овом периоду се развио и почетак традиције бацања букета. Додиривање невесте или бежање са комадом венчанице сматрало се да доноси срећу и привлачи љубав за следећу младу даму. Бацање букета је измишљено као стратегија бекства за младу од ових обичаја, јер би букет одвлачио пажњу других гостију и допустио невести да неприметно напусти церемонију.

Елизабетанско доба

Елизабетанско доба је време када су букети почели да добијају више декоративну сврху. Мали букети постали су обавезна свадбена обавеза, а мањи свежњи су се делили и гостима. Невесте "у тренду" почеле су да носе цвеће у њиховим сложеним фризурама, као додатни модни аксесоар. Пре тога, невесте су носиле распуштену косу.

Викторијанско доба

Тек у викторијанско је дошло до рођења свадбеног идермајера какав данас познајемо. Симболизам цвећа је тада био веома популаран, а невесте су могле и да пренесу своја осећања кроз своје специфичне изборе врсте цветова.

Савремени букети

Будући да данашње невесте нису толико забринуте да сакрију непријатан мирис или да држе зле духове на одстојању, главна сврха букета ових дана је да буде леп додатак који иде уз остатак свадбеног декора. Међутим, симболика и значење одређеног цвећа и даље постоје - можда не у ботаничарској мери Викторијанаца - али управљају изборима букета и данас.

Срећом, данас свака млада има поптуну слободу да бира шта ће њен букет да представља, а ако не може да се одлучи, увек може да се осврне на традиционална значења.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas