Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO MLADE NOSE BIDERMAJER: Kako je ovaj obavezan detalj postao tako važan za ceremonije sklapanja braka?

Zašto je baš svežanj cveća ono što mlada treba da drži u rukama?

1721556447_Untitled.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Bidermajer krasi svako venčanje danas, bilo da je u pitanju veliki, mali svežanj, sveže ili sušeno cveće, sa ili bez dodataka... Kako je ovaj obavezan detalj postao tako važan za ceremnije sklapanja braka?

Magična antika

Ovaj svadbeni običaj datira još od antičkog doba. Stari Grci i Rimljani, čak i Egipćani, nosili su mirisno bilje i začine da bi odbijali nesreću tokom venčanja. Iako bi kombinacija cveća i biljaka iz ovog vremena verovatno delovala prilično jednostavno u odnosu na raznolike bukete koji su dostupni danas, buket je svakako bio jedan od pratećih elemenata ceremonija.

Bilo da su bili u formi buketa ili venaca na glavama mlade i mladoženje, cveće je simbolizovalo novi početak i donosilo nadu u plodnost, sreću i vernost. Dodaci kao što je kopar (koji se smatra afrodizijakom), ruzmarin koji predstavlja odanost, pšenica za plodnost, bršljan za neraskidivu vezu i čičak, majčina dušica, ili bosiljak za zaštitu bili su uobičajeni.

Sablasni srednji vek

Još jedan važan razlog zašto su neveste prvobitno počele da nose bukete pre nekoliko vekova bio je opojni miris cveća, koji je maskirao okolne mirise u vreme kada kupanje nije bilo tako česta pojava. Venci i buketi cveća su se takođe koristili da se neutrališe okolni miris smrti tokom kuge.

U cvetne aranžmane bi se dodavali intenzivni sastojci i mirisi, kao što su beli luk i začini, kako bi se odagnali zli duhovi i odvratila svaka loša sreća ili prokletstvo koje bi mladencima moglo naneti štetu.

U ovom periodu se razvio i početak tradicije bacanja buketa. Dodirivanje neveste ili bežanje sa komadom venčanice smatralo se da donosi sreću i privlači ljubav za sledeću mladu damu. Bacanje buketa je izmišljeno kao strategija bekstva za mladu od ovih običaja, jer bi buket odvlačio pažnju drugih gostiju i dopustio nevesti da neprimetno napusti ceremoniju.

Elizabetansko doba

Elizabetansko doba je vreme kada su buketi počeli da dobijaju više dekorativnu svrhu. Mali buketi postali su obavezna svadbena obaveza, a manji svežnji su se delili i gostima. Neveste "u trendu" počele su da nose cveće u njihovim složenim frizurama, kao dodatni modni aksesoar. Pre toga, neveste su nosile raspuštenu kosu.

Viktorijansko doba

Tek u viktorijansko je došlo do rođenja svadbenog idermajera kakav danas poznajemo. Simbolizam cveća je tada bio veoma popularan, a neveste su mogle i da prenesu svoja osećanja kroz svoje specifične izbore vrste cvetova.

Savremeni buketi

Budući da današnje neveste nisu toliko zabrinute da sakriju neprijatan miris ili da drže zle duhove na odstojanju, glavna svrha buketa ovih dana je da bude lep dodatak koji ide uz ostatak svadbenog dekora. Međutim, simbolika i značenje određenog cveća i dalje postoje - možda ne u botaničarskoj meri Viktorijanaca - ali upravljaju izborima buketa i danas.

Srećom, danas svaka mlada ima poptunu slobodu da bira šta će njen buket da predstavlja, a ako ne može da se odluči, uvek može da se osvrne na tradicionalna značenja.

(RT)

 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas