Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УЗ ОВА 3 КОРАКА ВРАТИТЕ БАЛАНС: Шта можете урадити ако стрес утиче на ваш апетит

Било да је узрокован послом, личним односима или финансијским бригама, стрес може имати значајан утицај на ваше тело и ум. Један од често занемарених ефеката стреса је губитак апетита, али постоје савети како то преокренути.

1717493964_3781920_namirnice-za-zdravlje-kostiju-shutterstock-1414475705_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Неки људи осец́ају потребу да додатно грицкају када су узнемирени јер кортизол, познат као „хормон стреса“, може изазвати жудњу за брзим изворима енергије попут угљених хидрата. С друге стране, стрес може довести до потпуног губитка апетита код неких људи. То је због других хормона које тело ослобађа под стресом, као што су адреналин и хормон који ослобађа кортикотропин, који могу да потисну осец́ај глади.

Истраживања показују да стрес може изазвати и гастроинтестиналне симптоме као што су мучнина, бол или узнемирени стомак, што може додатно отежати унос хране.

Али прескакање оброка може довести до промена расположења, умора и још више мучнине. Ево шта можете урадити ако стрес утиче на ваш апетит.

Вежбајте технике опуштања

Технике као што су дубоко дисање, медитација или дијафрагматично дисање могу помоц́и у смањењу нивоа стреса и побољшању апетита. Дијафрагматично дисање, које укључује дубоко дисање кроз дијафрагму уместо плитког дисања из груди, може бити посебно корисно у смањењу анксиозности и опуштању тела.

Немојте обављати више задатака док једете

Када једете, фокусирајте се само на храну. Мултитаскинг може одвратити пажњу од хране и смањити уживање у оброку, што може додатно смањити апетит.

Истраживања показују да темељно жвакање хране подстиче ослобађање дигестивних ензима у вашој пљувачки, који разграђују честице хране на мање комаде које желудац лакше метаболише. Једење великих, брзих залогаја може изазвати рефлукс киселине и погоршати постојец́у мучнину или нелагодност у стомаку.

Припремите оброке на време

Планирање и припрема оброка унапред може вам помоц́и да се држите здраве исхране чак и када сте под стресом. Припрема оброка смањује стрес приликом одлучивања шта да једете и осигурава да увек имате хранљиве оброке при руци, што вам може помоц́и да ниво енергије буде стабилан и ваш апетит бољи.

Ако вам је тешко да једете велике оброке, покушајте да једете мање оброке богате хранљивим материјама чешц́е током дана. Поред тога, покушајте да смањите потрошњу кафе, енергетских напитака и алкохола и уместо тога пијте биљне чајеве или воду.

Међутим, ако губитак апетита траје дуже време и озбиљно утиче на ваше здравље, размислите о разговору са стручњаком за ментално здравље или нутриционистом.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas