Da li znate zašto se čaša ovog pića uvek sipa jednu trećinu čaše?
Vino je jedna beskrajna priča koja teče hiljadama godina unazad, i može da se priča na bezbroj različitih načina.
Ovo nije samo piće, to je tradicija i istorija koja traje vekovima. Vino je sofisticirano piće, nazvano i 'piće bogova', za koje su potrebne godine da bi se postigao savršen ukus. Svaka boca, fermentisana je naukom, istorijom i ljubavlju ka ovoj tekućini.
Zanimljivih činjenica o njegovoj specifičnosti i načinu stvaranja ima puno, a ovo je jedan od načina da se prikaže
koliko je velik, uzbudljiv i bogat vinski svet, koji nije rezervisan samo za poznavaoce vina.
Pročitajte još: NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, UVEK POSTAVLJA 2 PITANJA NA RAZGOVORU ZA POSAO: Na drugo, je samo ONA uspela da odgovori (FOTO)
- Da bi utolili žeđ, ljudi su pre mnogo vekova pili vino umesto vode. U to vreme, pitka i čista voda nije bila lako dostupna, a prirodna fermentacija tokom pravljenja vina, mogla je da ubije klice izazvane tifusom (salmonelom) i kolerom, navodi Newsweek.
- Tokom ranog rimskog doba, ženama je bilo zabranjeno da piju vino. Žene koje su njihovi muževi ''uhvatili'' na delu da piju vino, mogle su čak biti i ubijene.
- Žene su podložnije dejstvu vina od muškaraca, delimično zbog biologije, jer žene imaju manje enzima u sluznici potrebnih za izgradnju alkohola.
Foto: Shutterstock
- Širom sveta postoji 10.000 sorti vinskog grožđa. Najviše domaćih sorti grožđa ima Italija- čak 377.
- Grožđe je voće sa najviše sadnica u celom svetu. A od 1 tone grožđa, može se proizvesti 720 boca vina.
- Neki ljudi imaju strah od vina, a ova pojava se naziva enofobija.
- U staroj Grčkoj, domaćin večere je pio prvi gutljaj vina da bi se uverio da vino koje se služi gostima nije otrovano.
- ''Aroma'' je izraz za miris mladog vina, dok je ''Melou'' za staro vino.
- Degustatori vina vrte čašu sa vinom pre otpijanja, da bi oslobodili njegove arome. Oni takođe, ne pune čašu više od jedne trećine da bi ostavili prostor gde se ove arome mogu skupiti.
Pročitajte još: Spas u zadnji čas: Kako otvoriti flašu VINA BEZ OTVARAČA?
- Tokom degustacije vina, u redu je ispljunuti vino. Kada prisustvujete takvim događajima, prihvatljivo je da popijete gutljaj i držite ga u ustima nekoliko sekundi, a zatim odlučite da ga progutate ili ne. Tako se omogućuje gostima da probaju mnoštvo vina- a da se ne opiju!
- Najveća boca vina je ''Nebukadnezar'', a njena zapremina jednaka je 20 boca regularne veličine, ili oko15 litara vina.
- Top 3 zemlje- proizvođača vina u svetu su Francuska, Španija i Italija. Kalifornija je na 4.mestu, a Kina na 5.
- Iako na 5. mestu po globalnoj proizvodnji vina, Kina je lider u proizvodnji crvenog vina. Razlog ne leži u ukusu već u boji, jer se smatra da je crvena boja srećna u kineskoj kulturi.
- Nazdravljanje je nastalo u starom Rimu, kada su zadržani delovi grčke tradicije. Nekada se to radilo ispuštanjem parčeta hleba u vino, da se ublaže gorki ukusi.
-Vino se ranije čuvalo u vrećama od kozje kože. Englez, Sir Kenelm Digbi, izumeo je tamnozelenu bocu vina u 17.veku, koju danas svi poznajemo.
- Vino se pravi od grožđa, ali ne od onog stonog koje se može kupiti u marketu, već od posebnih sorti grožđa.
Pročitajte još: Koliki je rok trajanja FLAŠE VINA NAKON OTVARANJA? Povedite računa, posle određenog vremena ne bi ih trebalo konzumirati
- Postoji ispravan i pogrešan način držanja čaše vina: pravilan je držanje za dršku, kako ruka ne bi zagrejala čašu i povećala mu temperaturu.
- Za vina sa čepovima, flaše se čuvaju u ležećem položaju kako se čep ne bi smanjio i osušio, te sprečilo da on eventualno upadne u flašu.
- Postoji 400 različitih vrsta hrasta od kojih se pravi burad za vino.
Foto: Shutterstock
- Kada birate vino uz jelo, teža hrana ide uz teže vino. Crveno vino se obično služi uz crveno meso, dok se belo služi uz piletinu ili ribu. Kada je u pitanju uparivanje sa deserom- idite na slatka desertna vina.
- Slatkoća vina se smanjuje kada ga ohladite. Crno vino, međutim, gubi svoj vićni ukus ako postane previše toplo.
- Boja u vinu je zapravo pigment, koji se nalazi u opni grožđa i boji vino prilikom izdvajanja soka ili tokom fermentacije. Ona je prva informacija koju dobijete o vinu, nudi nagoveštaje o stilu, ukusu i ponajviše starosti tečnosti u čaši, može vam reći toliko toga, a da opet zasigurno ne spoznate ništa.
- Roze vino se dobija na taj način što se pri izradi belog vina zapravo prerađuje crno grožđe, a produži kontakt soka sa grožđanom opnom dok se ne pojavi željena pink boja.
- Bela vina stareći dobijaju boju, prelazeći od limunaste do zlatne, amber i na kraju smeđe.
- Crvena vina naprotiv gube boju starenjem i oksidacijom. Mogu početi s tamno ljubičastim ili rubin nijansama, preći na granit, te na kraju poprimiti boju cigle. Porto vina proizvedena od crnog grožđa, nakon decenija starenja mogu izgledati zlatno-braon u čaši. Da li to znači da prema boji možemo znati koliko je vino staro? Boja jeste koristan nagoveštaj, ali nivo i brzina oksidacije daleko su od uniformnih, i dosta zavise od načina na koji se vina prave, sazrevaju i čuvaju.
Koliko je vino zdravo, govori i činjenica da ga mnogi zdravsteni stručnjaci preporučuju uz obrok, ali tajna je u umerenosti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU