Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се дешава када људи дуго живе сами? Стручњаци истичу да стичемо 5 негативних навика

Када живите као самци, ви сте господар свог царства и свог времена, можете да радите све у животу како вам одговара.

1722417798_shutterstock_1493322572.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Самачки живот може да буде веома пријатан. Али чак и ако сте заиста срећни, ако сте дуго сами, то може да има последице по вашу психу. Психолошки портал „Цхарлие Хеалтх” анализирао је 7 ефеката које самоћа може имати на ваше ментално здравље, пише портал магазина Стерн.

1. Страх од одбијања

Због дугог уздржавања од забављања, самци могу развити страх од одбијања и оклевати да уђу у нову везу. Након што су дуго били сами, често су опрезни при избору партнера и питају се да ли могу да изграде емоционалне везе.

2. Усамљеност

Према мишљењу стручњака, ако сте дуго сами, можете бити усамљени јер немате трајну емотивну везу. Та усамљеност може отежати отварање према другима. Страх од поновног губитка дубоке везе могао би довести до неке врсте страха од нових веза.

3. Ниско самопоштовање

Неки људи се осећају инфериорним након дугог периода који проводе без партнера због друштвених притисака или личних уверења о везама. У свету који романтичне везе види као меру успеха, они могу преиспитати сопствену вредност и упоређивати се са другима који су већ у вези или су достигли одређене, друштвено признате "успехе".

4. Друштвена анксиозност

Бити самац дуже време може довести до веће социјалне анксиозности, посебно када се срећете с паровима или идете на нове састанке. Неки самци се осећају непријатно или искључено када су с паровима. Неки људи такође осећају завист или бес. Такође може постојати осећај несигурности приликом упознавања новог, потенцијалног партнера, што може повећати друштвену анксиозност.

5. Промена приоритета

Позитиван психолошки утицај који на вас може да има преиод самовања може бити промена приоритета. Уместо да се фокусирају на партнера, самци често на прво место стављају своју каријеру, хобије, пријатељства и бригу о себи. Самци имају више времена за саморефлексију и свеснији су сопствених вредности, интересовања и личног раста. Период без партнера такође омогућава да продубе пријатељства, те да са пријатељима постану нека врста изабране породице.

6. Лични раст

Дуги периоди самовања могу подстаћи лични раст и снажно самопоуздање и независност. Самци често уче да се сами носе са неочекиваним изазовима, што јача њихову емоционалну отпорност и вештине суочавања. Често развијају бољу способност да се носе са животним успонима и падовима без непосредне подршке партнера.

7. Тупост према романтичним везама

Према мишљењу стручњака, нуспојава дугог самачког периода можете да постанете индиферентни према романтичним везама. Та равнодушност се може манифестовати било краткорочно или дугорочно. Неки налазе дугорочну сатисфакцију у томе што су сами без тражења партнера и цене слободу, а други стално прекидају везе јер им недостаје слобода.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas