Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОСЛЕ ВЕЧЕРЕ ГА ЗАДАВИО СВИЛЕНИМ ГАЈТАНОМ: Ево зашто је Сулејман Величанствени убио Ибрахим пашу

Сулејман Величанствени убио је Ибрахим пашу због невероватног разлога

1721822464_ibrahim-pasa.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - Сулејман Величанствени
Oglas

Познато је да је Ибрахим паша био десна рука Сулејману Величанственом, а своју везу учврстили су када је Ибрахим паша оженио Сулејманову сестру Хатиџе.

Посебно близак однос успоставио је са Сулејмановим сином, принцем Мустафом, којег је подучавао ратничким вештинама и државничким пословима. Иронија судбине довест ће до тога да обојица трагично скончају, по наређењу човека који је био господар њихових живота и смрти.

Није могуће тачно утврдити у којој је мери султанија Хурем, ђаволски лукава жена која се уздигла од робиње до султанове друге супруге, имала удела у смакнућу Ибрахим-паше, али се зна да је њихов однос од почетка био обележен нетрпељивошћу. Обоје су се борили за султанову наклоност, обоје су желели да њихова реч буде задња и да њихови људи буду постављени на високе положаје. Хурем је, као вољена султанова жена, свакако била у бољем положају. Свим силама се трудила да оцрни Ибрахима: плашило ју је његово протежирање Мустафе, сина султанове прве жене Махидевран, који је био конкурент њеним синовима за наслеђивање престола.

Ипак, Ибрахим је делом био ковач властите несреће. Након похода на Аустрију 1532. године, окончаног заузимањем тврђаве Кисег, изасланици Карла В. и Фердинанда И. Хабсбуршког дошли су у Истанбул како би преговарали о миру. Ибрахим-паша их је примио у пуном сјају, истичући свој значај у вођењу државних послова. Хроничари су забележили следеће његове речи:

"Што ја учиним, добро је учињено. Обичног коњушара могу поставити за пашу, могу по милој вољи делити земље и краљевства, а мир и рат су у мојој руци".

До Сулејманових ушију допрле су приче о надмености његова великог везира, али му је још дубоко веровао.

Ствари су се промениле теком рата са Сафавидима 1533. године. Премда је мисија завршила успешно, заузимањем Багдада, војним се логором проширила прича да Ибрахим кује заверу против султана. Кад је овај чуо да му најбољи пријатељ ради о глави (а да ли је заиста било тако, остаје загонетка), судбина Ибрахим-паше била је запечаћена. Сулејман је, тешка срца, наредио његово убиство.

Ипак, пријатељска веза још је била снажна. Султан је неколико вечери провео у друштву некадашњег штићеника, остављајући му могућност да побегне. Премда Ибрахимова писма показују да је био свестан судбине која га чека, није се спасио. Убијен је15. марта 1536. године, кад је дошао на вечеру са султаном. Задављен је свиленим гајтаном, што је био обичај код погубљења високих службеника. Тако је Макбул ("Миљеник") постао "Мактул" ("Погубљеник").

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas