Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПАМЕТАН ЧОВЕК О ОВИМ СТВАРИМА НЕ ПРИЧА: Фројд је дао одговр на ово питање

Фројдови савети говоре о моц́и дискреције. Не ради се о томе да се изолујете или да све држите у тајности, вец́ о томе да будете селективни у погледу тога шта делите и са ким. О којим двема стварима паметан човек не говори?

1726663287_shutterstock_2223351425--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Постоје извесни делови мудрости који су ванвременски, а када је посреди разумевање људске психе, мало имена сија светлије од Сигмунда Фројда. Чувени психијатар, ког често називају оцем психоанализе, имао је невероватну способност да открије истине о нашој природи – истине које су данас релевантне као и у његово време.

Међу многим Фројдовим откриц́има о људском понашању, он је идентификовао две кључне ствари које најмудрији међу нама имају тенденцију да држе у тајности. То нису тајне због стида, срамоте, вец́ лекције о људској интеракцији и самоодржању.

 

Дакле, које су то две ствари и зашто бисмо их задржавали за себе?

1. Ваши успеси


Фројд је схватио да људи по природи имају тенденцију да се пореде са другима. А када виде некога ко је постигао више или се чини успешнијим, то може изазвати осец́ај инфериорности или зависти. Чак и ако је ваша намера да инспиришете или поделите своју радост, разговор о вашим победама може ненамерно повредити друге. Горка стварност је да нец́е сви прославити ваш успех са истим ентузијазмом.

Фројд је рекао:

„Људи увек упоређују ваш учинак са својим, а ако је ваш учинак бољи, људи ц́е се осец́ати лошије. Ако желите да створите непријатеље и завидне људе око себе, само почните да причате о својим победама.”

Размислите о томе: колико често сте чули некога да прича о својим достигнуц́има и открили да размишљате о свом напретку? То је природна људска реакција. Фројд није говорио о томе како треба да сакријемо свој успех, вец́ о утицају који он може имати на друге. Прославите своје победе тихо, радујте им се са онима који вас истински подржавају и увек запамтите да је свака особа на свом јединственом путу.

На крају крајева, поређење је крадљивац радости.

2. Ваши планови за будуц́ност
Сви смо то доживели - имате бриљантну идеју или узбудљив план и прва ствар коју желите да урадите јесте да то поделите са светом. Али Фројд је упозорио на овај инстинкт и савремена психологија се са тим слаже.

Фројд је рекао:

„Ако желите да покварите сопствене планове, објавите их целом свету. Прерано откривање ваших циљева може створити лажни осец́ај постигнуц́а. Можда ц́ете добити похвалу или охрабрење, што може навести ваш мозак да помисли да сте вец́ обавили тежак посао.

Задовољство које долази од причања другима о томе понекад може умањити мотивацију да се заиста постигне циљ.

Постоји и ризик да чујете негативне ставове. Нец́е сви делити вашу визију, а неки вас могу чак и обесхрабрити, свесно или несвесно. Сумње, критике и скептицизам могу се увуц́и у ваш живот, оштетити ваше самопоуздање и ентузијазам. Чувајуц́и своје планове за себе, штитите њих - и себе - од буке спољашњег света.

Мудрост живи у тишини
Фројдови савети говоре о моц́и дискреције. Не ради се о томе да се изолујете или да све држите у тајности, вец́ о томе да будете селективни у погледу тога шта делите и са ким. У неким победама је најбоље уживати приватно, а неке снове најбоље је следити у тишини, далеко од притиска и осуде других.

Фројдова учења нас подсец́ају на дубљу истину о људској природи: сви смо вођени сложеним емоцијама и жељама, а начин на који се носимо са њима може утицати на наше односе и наш успех. Његов ванвременски савет одјекује јер се дотиче два кључна елемента људског искуства - наших односа са самим собом и наших односа са другима.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas