Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Луди љубавни Хенрија VIII: Женио се девојчицама, уместо развода одрубљивао им главе

Све је почело када је Хенри ВИИИ имао само 13 година и када је морао да се ожени братовљевомом женом

1716972143_69744_ana-bolen-i-henri-viii_ff.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Прва жена енглеског краља Хенрија ВИИИ била је Катарина Арагонска, ћерка католичких краљева Шпаније Фернанда и Изабеле. Првобитно је била жена старијем брату Хенрија – Артуру, који је умро 4 месеца након венчања. Пошто енглески краљ Хенри ВИИ није имао да врати мираз шпанским краљевима, после више од годину дана преговора је договорена веридба Катарине са Артуревим млађим братом, престолонаследником Хенријем, који је тада имао 13 година (она је била 5 година старија од њега).

Марија је била истрајна у одбијању да призна своју маћеху за краљицу и свог оца за врховног верског поглавара. Неколико следећих Аниних трудноћа завршило се рођењем мртворођенчади или побачајем. Краљ ју је презрео, а ускоро и заменио другом женом, исто као што је и Катарину Арагонску заменио њоме, јер није испунила задатак да роди мушког наследника.

Оптужена је за прељубу (нереална оптужба, с обзиром да се радило о хомосексуалцу), инцест са братом, као и вештичарење. Краљ је био милостив одлучивши да не буде спаљена на ломачи као вештица, већ да јој буде одрубљена глава. Показао је и поштовање према њеном положају, наредивши да се Ана не погуби секиром као пучанка, већ мачем. Сазнавши за супругов уступак, Ана је рекла: „Егзекутор неће имати проблема са мном. Ја имам танак врат.“ Овом иронијом је краљица заправо алудирала на Хенријеву превелику килажу. Погубљена је 1536, неколико часова пре него што се Хенри венчао са Џејн Симор. Ана Болен се памти као особа која је на хладан британски двор донела дух ренесансе, француску моду и либерална схватања.

Трећа Хенријева жена Џејн Симор је била дворска дама Хенријеве прве две жене. Родила му је јединог сина – Едварда и умрла неколико дана касније.

Када се Хенри ВИИИ након две године туговања над умрлом трећом супругом одлучио да ожени и по четврти пут, његови амбасадори су започели потрагу за европском принцезом достојном титуле енглеске краљице. Хенри, међутим, чак ни као краљ Енглеске није био пожељан нежења; судбина његове три претходне жене одвратила је многе принцезе од жеље да буду енглеске краљице, не желећи да заврше у беди као Катарина Арагонска, нити под оштрицом мача као Ана Болен или као Џејн Симор, за коју се говорило да је жртва царског реза.

На Кромвелов наговор, Хенри се жени четврти пут, опет из политичких разлога. Четврта супруга му је постала Ана Клевска, кћерка клевског протестантског војводе. Овим браком оформљена је алијанса између Енглеске и Немачке, којом су растављене Шпанија и Француска. Хенри није био сигуран да ли жели да уђе у четврти брак, поготово са некатолкињом, али је пристао надајући се да ће Ана родити још синова и ојачати династију.

Водећи сликар тог времена, Ханс Холбајн Млађи је био задужен да слика портрете неудатих девојака из разних европских аристократских породица. Било је уобичајено за дворске сликаре да ласкају сликајући важне особе и скривају њихове физичке недостатке, али једина важна особа у овом случају је био краљ; Хенри је унајмио Холбајна да буде што је могуће прецизнији при сликању Ане и њене млађе сестре Амелије. Ана је стигла у Енглеску крајем 1539. године, а са Хенријем се упознала 1. јануара 1540. Краљ је изгледа био задовољан веродостојношћу Аниног портрета, што се може закључити чињеницом да је Холбајн остао на двору и наставио да ради као краљев сликар. За разлику од Хенрија, Ана која није имала прилику да види портрет особе с којом ступа у брак, немало се изненадила и разочарала гојазним старцем који је стајао пред њом. Хенри је то приметио и одмах изгубио интерес за Ану, и то у толикој мери да је хтео да избегне брак са њом. Међутим преговори су већ били завршени па је у том тренутку било немогуће прекинути веридбу и притом не увредити Немце.

Хенри је код жена ценио образовање и културну софистицираност, а Ани је ово недостајало у одгојању; није имала никакво формално образовање, а уместо да је учила да пева или свира, Ана је научила да везе. Знала је да чита и пише, али само немачки, што није било од користи на енглеском двору.

Брак се распао пре него је и почео. Хенри је након прве брачне ноћи изјавио да није могао конзумирати свој брак због физичке непривлачности своје супруге. Хенри и Ана, који су једва могли комуницирати због језичких баријера, сложили су се да се њихов брак поништи после неколико месеци. Хенри је за неуспело аранжирање брака окривио Кромвела, те наредио његово погубљење 1540. године.

Хенри је сигурно био задовољан тиме што се Ана сложила са поништавањем њиховог брака, јер је знао у какве би проблеме могао да упадне буде ли се она опирала. Ана је примила великодушни поклон од бившег супруга, што је укључивало неколико замкова и властите поседе, као и титулу енглеске принцезе и част краљеве сестре. Често је посећивала Хенрија на двору и остала у добром односу са својим бившим пасторцима. Захваљујући великодушној пензији коју је примала од Хенрија, ускоро је постала најбогатија земљопоседница у Енглеској. Није се никада више удавала. Одбила је братову понуду да се врати у домовину и остала у Енглеској до своје смрти. Посљедњи пут се појавила у јавности на крунидби њене некадашње пасторке, Марије И.

Ана Клевска је умрла 1557. године, надживевши Хенрија и све његове жене.

Исти дан када је погубљен Кромвел, човек одговоран за Хенријев неуспели четврти брак, Хенри је оженио шеснаестогодишњу Катарину Хауард, прву рођаку Ане Болен. Хенри је у почетку био одушевљен њом због њене младости. Упркос ишчекивањима двора и краљевства, није затруднела ни након две године брака. Управо тада испливавају на површину приче о романси између Катарине и двојице учитеља, што је навело Хенрија да посумња у Катаринино девичанство у тренутку склапања брака. Осамнаестогодишња Катарина је оптужена за велеиздају и погубљена 1542. године.

Последња Хенријева жена била је 35-годишња Катарина Пар, богата удовица коју је Хенри оженио 1543. године. Катарина је била склона расправама са Хенријем по питању религије. Иако је сигурно одрасла као католкиња, Катарину је веома интересовала нова вера, али Хенријеви погледи остали су конзервативни. Хенри је надасве ценио њено мишљење и њену политичку способност, па ју је више пута поставио за регента на челу владе током његових посета континенту. Катарина је имала изузетно добре односе са својим пасторцима, те се побринула за помирење супруга са својим ћеркама, Маријом и Елизабетом, које су раније, поништавањем бракова њихових мајки са Хенријем, биле искључене из наслеђивања и које су услед Катаринине интервенције опет постале могуће наследнице енглеске круне. Катарина је такође била једина Хенријева супруга која није морала да доказује своје девичанство, будући да је пре женидбе са њим имала два кратка брака. Краљева последња супруга била је Катарина Пар, једина коју није успео да угрози. Премда је и њу осудио на смрт због вештичарења, његово здравље се нагло погоршало и краљ је умро. Катарина није дуго туговала и убрзо се четврти и последњи пут удала, овога пута за рођака Хенријеве треће жене Џејн Симор.

Како су четири од шест Хенријевих бракова били поништени, што значи да нису никада законски ни постојали, у очима ондашњих протестаната, Хенри је заправо имао само две супруге: Џејн Симор и Катарину Пар. Католици, будући да не признају развод, сматрали су три жене Хенријевим правим супругама: Катарину Арагонску, од тренутка венчања, па до тренутка њене смрти, затим Џејн Симор, са којом је брак склопљен после Катаринине смрти, као и Ану Клевску, са којом је брак склопљен после Џејнине смрти и која је била жива за време последња два Хенријева брака, што их чини неважећим. Иако је са Катарином провео 19 година свог живота, а са Џејн Симор мање од годину, наредио је да управо она буде представљена као његова пратиља у породичном портрету породице Тјудор. Сам Хенри је називао својом једином правом женом, вероватно зато што му је она једина родила сина. Сво троје његове законите деце измениће се на енглеском трону, и то тако да ниједно иза себе неће оставити потомство.

(Историјска читанка)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas