Спремање јела и колача је дивна особина која је корисна за кувара, али и за оне којима ћете принети тањир, јер се тиме рађа љубав.
Уживате да кувате, да спремате колаче или торте, а нарочито када то чините за друге. Знајте да је то више од љубави према спремању хране и начина исказивања креативности.
Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како
Стручњаци кажу да нам кулинарство помаже да се ослободимо стреса, али има и друге психолошке предности. Оно је добра прилика да некоме пренесемо емоције, јер храном можемо да саопштимо оно што нисмо у стању да искажемо речима.
Храна често говори више од речи.
- Ово сазнање може да буде корисно за људе који имају потешкоће у изражавању емоција речима, па тако захвалност и саосећање показују оним што су испекли или скували - каже Сузан Вајтбурн, професорка психологије на универзитету Масачусетс.
Спремање јела захтева пажњу, а некад и много времена. Морате да мерите потребне састојке, да се фокусирате на оно што радите, на мирис и укус хране, што може да резултира смањењем стреса, сматра професорка психологије на универзитету у Бостону, Дона Пинкас.
Прочитајте још: Мушкарци се чешће поверавају пријатељима, девојке се због тога љуте, а не схватају да праве велику грешку
То је један од разлога зашто је кулинарска терапија све заступљенија, одмах после уметничке. Џон Вајт, добитник престижног британског признања у области пекарства 2012. године, рекао је да му је овај посао помогао да се суочи са маничном депресијом, јер док нешто кувате или печете немате времена да размишљате о другим стварима.