Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНЕ КУЛИНАРСТВА: Једноставни трикови за печење пите

Ево како да домаћа пита буде савршена баш сваки пут

1718798457_b78c8c6620e6088963e1e6b377436c37ce69b4d0.jpg
Фото: Приватна архива
Oglas

Срби радо праве и конзумирају пите и у слаткој и у сланој варијанти. Колико се овде пита цени, говори и то да је она део и неких обичаја и обреда, па се рецимо у већини крајева у нашој држави носи и као саставни део бабина.

У сваком крају државе је праве на свој начин, али им је свима једно заједничко – веома су укусне.

Ипак, уколико не правите питу толико често или немате искуства, може се десити и да вам не успе, да коре буду суве, попуцају или фил у њима остане непечен.

Због тога би требало да примените неколико савета и трикова како би се на вашој трпези увек нашла савршено увијена, испечена и послужена краљица сланих послужења – пита.

1. Држите коре под влажном крпом

Коре би требало да буду хладне када се пита прави, па уколико сте их држали у замрзивачу, оставите их у току ноћи да се одледе у фрижидеру.

Када отворите паковање, док припремате питу, остатак кора држите под влажном крпом, јер се оне веома брзо суше, а онда и пуцају.

2. Избегавате масноћу

Осим ако није нека од фит верзија пите, где се води рачуна да се масноћа сведе на минимум, све остале врсте пита захтевају масноћу, било да је она маст, путер, сунцокретово или маслиново уље. Ако желите укусну питу, овај корак не би требало да прескачете.

Осим тога, сваку питу треба натопити мешавином воде и масноће, како би она остала сочна.

3. Стављате је у загрејану рерну

Трик који примењују искусни кувари, како фил у питама не би остао сиров, а коре изгореле, јесте да се пита стави у хладну рерну, а онда укључи прикладна темепература за печење.

Пита ће се пећи равномерно и биће савршена када буде готова.

4. Не сечете је пре печења

Нестрпљивима ће овај корак посебно бити од користи, јер пита не би требало да се сече врела, како одједном не би спласнула.

Исеците је пре печења, па ће током печења кроз резове излазити вишак паре, што ће помоћи равномерном печењу.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas