Претпостављамо да током прања судова детерџентом и сунђер којим их перемо се чисти, међутим, на њему и у њему остаје много бактерија и остатака хране, коју ни не видимо, а и те како могу да нам угрозе здравље
![1654333551_1volodymyr-hryshchenko-WU9dA3C4R28-unsplash.jpg](/cache/images/e/d/9/d/3/ed9d3d0ceb72e29e9a86d3820a9f8f6187972d44.jpg)
Зато се саветује мењање ових сунђера на сваке две недеље, без обзира на то да ли вам и даље делују као нови. Међутим, постоји начин да му "продужите живот" за још толико.
Према недавно спроведеном истраживању, 99 одсто бактерија уклонићете из сунђера ако га ставите у микроталасну рерну на најјачу температуру, током 90 секунди. Ово важи за све сунеђере који у себи не садрже метал, јер њих не смете да убацујете у микроталасну. У поменутом истраживању наводе да се на овај начин убија чак и упорна ешерихија коли.
Поступак је једноставан - поквасите сунђер, ставите га у микроталасну рерну, укључите је на максималну снагу и оставите га тако 90 секунди.
Пхото: Унспласх
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)
Други извори, пак, поручују да сунђер можете опрати и у машини за судове, после чега би требало добро да га осушите пре наредне употребе. Ако не желите да испробавате ове трикове, имајте на уму да је важно да након сваког прања судова сунђер исперете млаком водом и оставите га да се осуши, јер ако остане у влажној судопери или води, у њему ће се брже размножити бактерије.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ