Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО СЕ ЛИЧНОСТ НАРЦИСА МЕЊА С ГОДИНАМА: Да ли они имају емоције и да ли се могу променити?

Ново истраживање показује да с годинама нарциси ипак имају тенденцију да понешто и осете. Како се личност нарциса мења с годинама?

1721372144_shutterstock_2418220845.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Нарцисоидни поремећај личности или нарцизам јесте ментално стање у којем је осећај важности једне особе ненормално висок, изненађујуће је чест – може га имати и до пет процената популације. Но сада, захваљујући новој студији, знамо како се они којима је дијагностификовано стање мењају током времена, пише ББЦ Сциенце Фоцус.

Истраживачи су открили да људи имају тенденцију да постану мање нарцисоидни како старе, а нарцисоидност се смањује од детињства до старијег одраслог доба. Међутим, разлике између појединаца остају на истом нивоу током времена. Другим речима, људи који су као деца нарцисоиднији од својих вршњака имају тенденцију да остану такви и као одрасли.

„Ови налази имају важне импликације с обзиром на то да високи нивои нарцизма утичу на животе људи на много начина – и на животе самих нарцисоидних појединаца и, можда чак и више, на животе њихових породица и пријатеља“, рекао је главни аутор професор Улрих Орт са Универзитета у Берну.

Орт и његов тим анализирали су податке из 51 студије, од којих су све мериле како се ниво нарцизма учесника мења током времена, а резултате студије објавили су су у билтену Псyцхологицал.

Студије су укључиле укупно 37.247 учесника у распону од 8 до 77 година са скоро једнаким бројем жена и мушкараца (52% жена и 48% мушкараца).

Научници су идентификовали да постоје 3 типа нарциса: агентски или проактивни, антагонистички и неуротични.

Агентски или проактиван нарцизам обухвата осећања грандиозности, супериорности и потребе за дивљењем - проактивни нарциси сматрају да су супериорни у односу на друге људе и жуде за дивљењем;
Антагонистички нарцизам укључује ароганцију и недостатак емпатије - антагонистички нарциси друге виде као ривале, експлоататори су и немају емпатију;
Неуротични нарцизам карактерише преосетљивост и емоционална дисрегулација - неуротични нарциси често осећају стид, несигурни су и превише осетљиви на критику.
Проучавајући црте личности код ове три групе, научници су приметили да се нарцисоидне црте ублажавају с годинама, али те промене су ипак биле мале и постепене.

Код неких нарциса промене су израженије, али не треба очекивати од нарциса да буду нови људи када их сретнете после неколико година, каже доктор Улрих Орт са Универзитета Берн у Швајцарској.

Пад је био мали за агентски нарцизам, док је био умеренији за антагонистички и неуротични нарцизам.

Чињеница да се нарцизам људи у односу на нарцизам њихових вршњака није значајно променио, рекао је Орт, „била је истинита чак и током веома дугих временских периода, што сугерише да је нарцизам стабилна црта личности“.

Једно ограничење студије, међутим, било је то што је већи део истраживања спроведен у САД и западној Европи. Тим се нада да ће даље проучавати нарцизам у ширем спектру земаља како би даље проширио резултате.

Док је тим открио смањење нарцизма са годинама, разлози су још увек нејасни. "Једна теорија сугерише да друштвене улоге које преузимамо у одраслом добу, на пример као партнер, родитељ, запослени и тако даље, доводе до развоја зрелијих карактеристика личности, укључујући ниже нивое нарцизма“, рекао је Орт.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas