Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Како је настала прича да је ДИЗНИ ЗАМРЗНУТ и да ће се једног дана пробудити?

Прича о томе да је Волт Дизни залеђен и да је више од 50 година у некој врсти коме те да чека да се за његову болест пронађе лек па да буде “пробуђен”, циркулише интернетом већ годинама. Ипак, шта је заправо истина?

1641370955_f590790e2d45ebe281bda9c5d4219b8be31bf861.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када чујете термин “Дизни на леду”, можда ћете помислити на веома популарну трупу клизаша која своју тачку у којој се појављују Мики и Мини изводе широм света. Али, можда сте од оних којима ће прва асоцијација на то бити и помало узнемирујућа урбана легенда која каже да је тело Волта Дизнија замрзнуто у криогеној комори која садржи течни азот да би се касније оживео.

Замрзнут Дизни?

Милиони деце широм света и генерација људи који су одрасли на Дизнијевим цртаћима можда би се и обрадовали могућности да творац Мики Мауса и Паје Патка “магично” оживи и поново буде међу нама, али истина је да се то неће догодити и да је реч ипак само о - урбаној легенди

Прочитајте још: Њихов случај обишао планету: Близанци рођени у две различите године

Хронични пушач

Волт Дизни био је страствени пушач још од Првог светског рата. У годинама које су уследиле запослени у компанији су увек знали када он долази јер би се чуо карактеристични суви кашаљ, а последње године живота био је и видно изнемогао и исцрпљен.

Дуго је боловао од хроничне опструктивне болести плућа, као и од тешког оштећења кичме услед пада са коња док је играо на холивудском поло турниру ‘30-их година прошлог века.

Почетком новембра 1966. Дизни је почео да се жали на јак бол у врату и ногама због ког му је постало тешко да ради. Рендгенски снимак грудног коша открио је тумор величине ораха у левом плућном крилу, а онколошки хирурзи су препоручили хитно уклањање већег дела левог плућа.

Дан кад је отишао Волт Дизни

Операција је изведена 6. новембра исте године. Дизни се жалио на кратак дах, али једном када су хирурзи приступили операцији открили су да је прави проблем то што се рак плућа већ проширио на лимфне чворове и друге делове тела.

Увек енергичан, Дизни је након операције постао сенка човека какав је био, а хемотерапија је чинила да се осећа јоћ немоћније. Иако је силно желео да се врати на посао, никада више није крочио у свој вољени студио. Две недеље након операције Волт Дизни је хитно враћен у болницу. Умро је 15. децембра 1966. Било му је 65 година.

Волт Дизни је кремиран два дана након смрти, а урна у којој је био његов пепео је сахрањена у породичном маузолеју на гробљу Форест Лавн у Глендејлу у Калифорнији. Била је то мала приватна служба којој су присуствовали само његова жена Лилијан, његове ћерке и њихови мужеви и деца. По Дизнијевој изричитој вољи, није организована јавна сахрана.

Порекло урбане легенде

Тешко је тачно одредити када су и како тачно почеле гласине о томе да је Дизни залеђен. Почетком 1967. године, само неколико недеља након његове смрти репортер таблоида “Тхе Натионал Спотлите” тврдио је да се ушуњао у болницу у којој је Дизни провео последње дане и видео чувеног уметника у криогеном металном цилиндру!

Таблоид је касније признао да је вест измислио, подстакнут причама о “замрзавању људи” које су тих дана биле актуелне (две недеље након смрти Волта Дизнија залеђен је први човек икада), али је прича наставила да живи.

Године 1969. француски часопис “Ици Парис” и амерички магазин “Тхе Натионал Таттлер” проширили су гласине предвиђајући да ће Дизни бити “одмрзнут” 1975. Неки су отишли толико далеко да су тврдили да је комора у којој “спава” похрањена испод вожње “Пирати са Кариба” у Дизниленду у Калифорнији.

Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце

Неки су нагађали да је Дизни читао књигу Роберта Етингера из 1964. године, “Перспектива бесмртности”, која је на једном месту говорила о веродостојним и мање вероватним аспектима науке о крионици.

Та књига, и многе друге сличне њој, које су се појавиле дуго након Дизнијеве смрти, предвиђале су дан када ће медицина бити довољно напредна да излечи болести замрзнутих и успаваних особа дозвољавајући стручњацима за крионику да их одмрзну и тако “врате у живот”.

Ипак, нема доказа да је Дизни икада чуо, а камоли читао ову књигу. Једна од његових ћерка, Дајан је 1972. јавно дематовала гласине.

- Нема апсолутно никакве истине у томе да је мој отац, Волт Дизни, желео да буде замрзнут. Сумњам да је мој отац икада чуо за крионику - истакла је она.

Ипак, приче о томе да Дизни “спава” и чека да буде пробуђен наставиле су да живе. Током ‘90-их ове урбане легенде су наведене као “стручни цитати” у неколико мање него поузданих Дизнијевих биографија, а након појаве интернета прошириле су се светом невиђеном брзином.

И - мит је рођен!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas