Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАДА ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА? Овог датума ћемо спавати сат времена дуже

Крајем октобра очекује нас прелазак на зимско рачунање времена, познато и као стандардно време. Као што је уобичајено, последње недеље у октобру долази до промене времена.

1728051018_1698320052_Foto-Shutterstock-vreme.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ове године, сатове ћемо враћати уназад у ноћи између суботе, 26. октобра, и недеље, 27. октобра 2024. године. Тачно у 3:00 ујутру казаљке ћемо померити уназад за један сат, што значи да ће време поново бити 2:00 ујутру. Ова промена доноси додатни сат сна, што многи са задовољством ишчекују! Искористите ову прилику да се наспавате и прилагодите новом зимском ритму дана.

Шта доноси зимско рачунање времена?

Сваке године многи се питају: „Иде ли сат напред или назад?“ Када прелазимо на зимско рачунање времена, одговор је – сат се враћа један сат уназад. Овај тренутак представља враћање "изгубљеног" сата који смо померили унапред приликом преласка на летње рачунање времена у пролеће. Са преласком на зимско време, добијамо један додатни сат сна те ноћи, што многима доноси олакшање и прилику за одмор.

Зимско рачунање времена, познато и као стандардно време, прати средњоевропско време (ЦЕТ), које је један сат испред универзалног времена (УТЦ+1). У летњем периоду, сатови су померени унапред за један сат, па се користи средњоевропско летње време (ЦЕСТ), које је два сата испред универзалног времена (УТЦ+2).

Ова сезонска промена времена уведена је како би се боље искористила дневна светлост током летњих месеци. Међутим, зимско рачунање времена, када се сат враћа уназад, многима пружа додатни одмор и омогућава боље усклађивање са природним ритмом дана током хладнијих месеци. Без обзира на то, прелазак на зимско време такође значи краће дане и ранији мрак, што може утицати на свакодневну рутину и расположење, али и омогућава више времена за опуштање у вечерњим сатима.

Наредни прелазак на летње рачунање времена очекује нас последње недеље марта следеће године, када ћемо сатове поново померити унапред. До тада, уживајте у додатном сату сна и припремите се за зимски период.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas