Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ПРЕЖИВЕТИ" ПОМЕРАЊЕ САТА: Ових 5 савета ће нам помоћи да пребродимо прелазак на зимско рачунање времена

Шта нам све може помоћи да лакше пребродимо прелазак на зимско рачунање времена?

1730015713_234c4b914b79f7105f49c44f2d6643c52d030d20.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вратили смо се на зимско рачунање времена. Иако ова промена доноси сат времена дужи сан, многима ће се он пореметити. "Велики број људи има проблема са адаптацијом на зимско рачунање времена због "унутрашњег сата" који се налази у организму.

Овако нагла промена може довести до умора, смањене пажње и потешкоћа у концентрацији", навела је доктор Дебора Ли, а пренео британски портал Мирор. Срећом, ово је могуће избећи врло лако - придржавањем савета које су дали стручњаци за спавање.

Постепено прилагођавајте време одласка на спавање

Дан или два пред прелазак на зимско рачунање времена на спавање би требало ићи 15 до 30 минута раније. На тај начин, организам ће се постепено прилагодити новом рачунању времена, па ће и негативне последице преласка на зимско време проћи неопажено или са минималним симптомима.

Потрудите се да се не спавате превише

Иако ће многи пожелети да одспавају још мало дуже, посебно зато што је викенд, доктор Ли саветује да се ово избегава како се не би нарушио шаблон спавања. "Наше тело воли придржавање рутине, као што је устајање у уобичајено време. На тај начин ћете задржати шаблон сна", додала је она.

Чим се пробудите проветрите собу и пустите Сунце да уђе

Излагање природној светлости одмах након буђења помаже регулацији циркадијалног ритма. Зато би најбоље било да чим устанете из кревета подигнете ролетне и пустите у собу што више светлости и свежег ваздуха, који ће поспешити лучење мелатонина, хормона који је задужен за разбуђивање.

Избегавајте кофеин поподне и увече

Будући да кофеински напици делују стимулишуће на нервни систем, треба их избегавати у касним поподневним и вечерњим сатима. Како не бисте нарушили сан (који и овако има предиспозиције да буде нарушен ових дана), препорука стручњака је да конзумирате напитке који не садрже кофеин, као и вештачке шећере и алкохол.

Пред спавање практикујте опуштање

Релаксација пред одлазак на спавање вам такође може помоћи. Да ли ћете читати књигу, медитирати, одрадити јогу или припремити топлу, опуштајућу купку није важно - важно је да се добро припремите за спавање и на време умирите нервни систем.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas