Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИЗАБРАНА НАЈЛЕПША СРПСКА РЕЧ: Многи су се изненадили, а погледајте које значење има (ФОТО)

Волите да користите архаичне речи српског језика, али да ли знате која је најлепша стара српска реч?

1722342127_be0958dff7a0a4f53f91dc7b1d078c8c24d5b49f--1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико пута сте се уверили да речи које су вам се „усадиле“ у говор заправо нису исправне? У тој едукацији највише помаже Инстаграм страница „Дневна доза правописа“ која свакодневно исправља најчешће грешке и подсећа на правила правописа. Зато је постала јако популарна, а осим тога, хиљаде људи свакодневно има прилику да се подсети старих речи у српском језику.

Овога пута, изабрано је десет најлепших старих српских речи. Иако није познато на који начин су се речи рангирале, Инстаграм страница је одабрала најужи избор, а прво место изазвало је много коментара.

Ево које речи су се нашле на списку најлепших старих српских речи:

благослов
образовање
вазда
ономад
дика
чојство
благодарност
чедо
огњиште

Реч „дабоме“ проглашена је најлепшом. „Дабоме“ значи: „Тако је, „Свакако“, „Нема сумње“, „Наравно“, „Заиста“… У Речнику српског језика Матице српске пише: „Речца за појачавање тврђења: наравно, дакако, свакако, разуме се, сигурно. ‘Је ли положила испит?’, ‘Дабогме да је положила’, ‘Овим, дабоме, нисмо исцрпли све могућности'“.

Избор ове речи привукао је велику пажњу Срба.

„Умотворина“, „‘Дабоме’ је мој деда користио“, „Моја нана је говорила ‘дабоме’ и ‘доцкан'“, „Баба је знала да нагласи ‘Дааабоме’, то јој је значило ‘Како да не'“, „Какав диван језик имамо“, „Најлепши је српски језик“, „‘Дабоме’ ме апсолутно увек подсети на учитељицу која је убрзо након моје генерације отишла у пензију“, „Ономад моја дика седи за огњиштем и прича да је образовање најбитније. ‘Дабоме’, то је вазда било и биће“, само су неки од коментара.

Још неке српске речи које су се нашле међу лепима:

богоугодан
умотворина
сутон
доцкан
колевка
нана
наравоученије
прело
смирај
част
честитост
благоглагољива
човечност
науштрб

(Мондо.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas