Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БИЉКА КОЈА ПРЕМА ФЕНГ ШУИЈУ ПРИВЛАЧИ СРЕЋУ У КУЋУ: Називају је и гранчицом из раја, а некад се сматрала талисманом огњишта

Према веровању, занимљиво је да власник ове биљке мора бити жена

1726500228_shutterstock_1134365855.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Према фенг шуију, древној кинеској вештини и филозофији која се бави разменом енергије између човека и простора, постоје биљке које могу простору да донесу добру енергију, а укућанима срећу. И многи други народи и културе имали су своје фаворите када је рећ о флоралним савезницима.

Једна од биљака зта коју се одувек веровало да људима доноси просперитет и срећу јесте мирта (Мyртус цоммунис).

Ова биљка се од давнина сматрала талисманом огњишта код разних народа.

За ову медитеранску биљку везује се мноштво легенди и веровања: према Библији, мирта је израсла из гранчице коју је Адам убрао када је напуштао рај, а Јевреји је и дан-данас сматрају светом биљком и називају је “цветом из раја”.

У старој Грцкој била је симбол чистоте и чедности па је била обавезан украс на венчаницама, док је за многе народе Средоземља представљала синоним за љубав и бесмртност. Савремена наука доказала је да ова биљка одлично чисти ваздух од бактерија и штетних микроорганизама.

Према веровању, занимљиво је да власник мирте мора бити жена. Накит од мирте, као и разни ритуали повезани са овим цветом, одувек су били посебно популарни. Верује се такође да мирта помаже привлачењу новца и среће.

Биљка воли да јој се диве, да се са њом разговара и пажљиво да се о њој брине. Само у том случају ће помоћи домаћици да створи удобност и повољно окружење у кући.

А брига за мирту уопште није тешка. Биљка воли влагу, па се препоручује прскање одстајалом водом и умерено заливање. Од пролећа до јесени мирту треба хранити једном недељно. Мирта ће морати редовно да обликује своју круну. Обрезивање се препоручује у пролеће.

Предивни зимзелени грм може да нарасте до пет метара, а од јуна до октобра красе га мирисни бели цветови из којих настају ситни тамноплави бобичасти плодови јестиви и лековити као и њени глатки, сјајни тамнозелени листови, ција је арома такође врло пријатна..

Мирта се гаји у башти јер јој пријају ниске температуре, али  може да се гаји и у кући. Главни проблем може да буде сув ваздух  од ког јој лишће жути и опада, а гранчице постану суве.

Ако желите да је држите у кући, држите је на свежем месту а лети треба да буде на отвореном простору. Ако се правилно узгаја за четири-пет година почеће да цвета и даје тамноплаве плодове.

Да би цветови дуже трајали, биљка треба да буде у свежој просторији, зими је умерено заливајте, а кад процвета, за заливање се користи млака вода. Лети је држите на осунчаном месту у башти.

Мирта може да се гаји и као бонсаи дрво. Њени истови имају пријатан мирис па се ова биљка убраја и у зачинско биље. Једноставног су облика, величине од три до пет центиметара, зимзелени и кожасти. Цветови су правилног облика са пет латица и много прашника. Плод је заправо бобица са много семенки.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas