Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

9 начина понашања људи који имају ниско самопоштовање: Обратите пажњу

Људи који имају ниско самопоштовање често се називају и бескичмењацима. Ниско самопоштовање није нешто што би неко за себе изабрао, то је више начин размишљања дубоко укорењен и скривен.

1720702757_shutterstock_2458168367.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Људе са ниским самопоштовањем тешко је открити, али постоје одређени обрасци понашања који показују да ови људи себе не цене:

1. Често се извињавају

Да ли сте икада приметили како се неки људи извињавају за све, чак и када очигледно није њихова кривица? Ово је класичан знак ниског самопоштовања.

Људи са ниским самопоштовањем често се осећају као да ходају по јајима, покушавајући да никога не узнемире. Они се брину да ће њихови поступци или речи изазвати непријатност, па прибегавају сталним извињењима како би изгладили ситуацију.

Извињење је дубоко укорењено у њихово понашање као аутоматски одговор. Можда чак и не схватају да то раде, али ова навика јасно сигнализира њихов недостатак самопоуздања.

2. Тешко прихватају комплименте

Људи са ниским самопоштовањем тешко прихватају комплименте јер не верују да их заиста заслужују. Уместо да љубазно прихвате похвалу, они је могу умањити, игнорисати или преусмерити на другу особу.

3. Избегавају да изразе своје потребе

Људи са ниским самопоштовањем често имају потешкоћа да изразе своје потребе или жеље. Они се плаше да ће то учинити другима непријатно или, још горе, довести до одбацивања. Стога имају тенденцију да затварају своја осећања и стављају потребе других испред својих.

Ово понашање у почетку може изгледати несебично, али то је облик самозанемаривања који временом може довести до озлојеђености.

Научити да изразите своје потребе важан је корак у изградњи самопоштовања. Ради се о препознавању да су ваша осећања и потребе једнако важни као и сви остали.

4. Настоје да удовоље људима

Можда мислите да су људи са ниским самопоштовањем повучени или асоцијални. Али, што је чудно, често су управо супротне. Труде се да удовоље другима, понекад и на своју штету.

Ово понашање произилази из жеље да се допадне и прихваћен. Плаше се да ће, ако некога узнемире, бити одбијени, па се труде да сви буду срећни.

Али стално стављање потреба других испред својих може исцрпити и утицати на ваше ментално здравље. Учење постављања граница важан је корак ка побољшању самопоштовања.

5. Теже изврсности

Људи са ниским самопоштовањем често имају нереална очекивања савршенства. Они верују да ако нису савршени, онда су промашаји. Овај притисак може довести до великог стреса и анксиозности.

Страх од грешке или неиспуњавања високих стандарда може их парализовати, спречавајући их да ризикују или покушају нешто ново. Овај перфекционистички начин размишљања је одбрамбени механизам за избегавање критике или одбацивања, али је то замка која их држи заглављенима у кругу сумње у себе.

Разумевање да нико није савршен и да је прављење грешака део раста је важан корак ка превазилажењу оваквог понашања.

6. Имају потешкоћа у доношењу одлука

Доношење одлука може бити прави изазов за људе са ниским самопоштовањем. Они се плаше да направе погрешан избор и да се суоче са потенцијалном критиком или одбијањем. Они могу превише размишљати чак и о најједноставнијим одлукама, непрестано се преиспитујући.

У реду је правити грешке. Сваки од њих је прилика за учење и раст, а ниједна одлука не дефинише ко сте ви као особа.

7. Често се упоређују са другима

Ово је уобичајена особина међу људима са ниским самопоштовањем. Они своје животе упоређују са животима других и оштро осуђују себе јер нису одмерени. Друштвени медији само погоршавају овај проблем представљањем истакнутих тренутака који могу да искриве стварност.

Главна ствар је запамтити да сви имамо своје јединствене путеве и борбе. Уместо поређења, усредсредите се на своје путовање и прославите своја достигнућа, ма колико мала изгледала.

8. Тешко прихватају конструктивну критику

Конструктивна критика треба да нам помогне да растемо и напредујемо. Међутим, за људе са ниским самопоштовањем, то може изгледати као лични напад. Они то могу схватити лично, видећи то као доказ њихове перципиране неадекватности, а не као средство за побољшање.

Њихова реакција на критику може варирати од дефанзивности до потпуног повлачења. То је зато што они себе већ виде кроз критичко сочиво, а свака додатна критика само повећава њихову сумњу у себе.

Научити да позитивно прихватиш критику и користиш је као средство за самоусавршавање је важан корак ка повећању самопоштовања.

9. Поричу своја достигнућа

Људи са ниским самопоштовањем имају тенденцију да умањују своја достигнућа. Без обзира колико су велики или мали, често свој успех приписују срећи или спољним факторима, а не признавању сопствених вештина и напорног рада.

Ово понашање их држи у кругу сумње у себе јер никада у потпуности не препознају свој потенцијал. Важно је славити свако достигнуће – то је сведочанство ваших способности и доказ да сте способни. Препознавање ваших достигнућа помаже вам да стекнете самопоуздање и јача ваше самопоштовање.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas