Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 занимљивости о леворукој деци: Шта је мит, а шта истина?

Међународних дан леворуких особа био је јуче, 13. августа

1723627949_shutterstock_279747659.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свет је препун десноруких људи, због чега леворуки малишани могу да се осећају другачије.

1. Леворуки имају предност у односу на десноруке када је у питању спорт

Лингвиста Рик Смитс је у својој књизи Загонетка леворукости објаснио да леворуки имају предност у односу на оне којима је десна рука доминантна када је реч о спорту. Ствар је у томе да спортисти најчешће вежбају против десноруких противника, каже Смитс, додајући да леворуки спортисти могу брже и лакше да се навикну на игру на оба начина, док је за десноруке то мало теже.

2. Леворуки обично имају висок ИQ

Истраживачи са Сејнт Лоренс универзитета у Њујорку су утврдили да постоји више леворуких него десноруких особа које имају ИQ већи од 140. Рецимо, Алберт Ајнштајн, Исак Њутн и Чарлс Дарвин су били леворуки, преноси нетмумс.цом.

3. Немају веће шансе да буду уметници

Постоји теорија да су људи којима је лева рука доминантна склонији томе да буду уметници, али испоставило се да је то мит. Научница Ђина Гримшо са Универзитета у Велингтону, Нови Зеланд, доказала је да не постоји никаква разлика у пет карактеристика личности између леворуких и десноруких.

4. Леворукима није "јача десна страна мозга"

Постоји теорија да леворуке особе имају развијенију десну страну мозга, али Ђина Гримшо је и то оповртгла. Она је изнела податак да око 98 одсто десноруких има развијенију леву страну мозга, што је случај и код 70 одсто леворуких. У том смислу, нема разлике на који начин леворуки и десноруки процесуирају информације у мозгу.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas