Бадеми су једни од најздравијих орашастих плодова, а потапањем у воду повећава се њихова хранљивост.
Препорука је да се неколико бадема дневно поједе сваки дан јер су изузетно здрави. Ипак, праве бенефите бадема осетићете тек када их оставите потопљене у води.
Потапањем бадема у воду смањује се количина танина и киселина које се налазе у љусци овог орашастог плода.
Прочитајте још: Домаћи КРЕМАСТИ сладолед од ОРАШАСТИХ ПЛОДОВА, спреман за 20 МИНУТА! (РЕЦЕПТ)
Из мокрих бадема тело ће још боље "упити" сву њихову храњивост, витамине и минерале, и стимулираће активност ензима у телу, чиме се побољшава пробава. Додатни плус потопљених бадема је тај што су као такви још укуснији од сувих, и могу се лакше користити у бројним рецептима.
Натопљени бадеми имају више витамина Б и ензима попут липазе од сувих бадема. Бланширани бадеми су такође добар извор калијума, влакана, протеина и здравих масноћа, док с друге стране имају малу количину засићених масти.
Како правилно потопити бадеме?
Најбоље би било када би бадеми 24 часа провели у води. Око 250 грама бадема ставите у посуду или лонац и прелијте их топлом водом. Након 12 сати исцедите воду и додајте бадемима две кашичице соли. Након тога поновно напуните посуду или лонац топлом водом и оставите бадеме у њој још 12 сати.
Уколико се не одвоји сама, натопљеним бадемима лако ће се скинути љуска.
Мокре бадеме можете користити недељу дана, током којих они неће изгубити ништа од своје нутритивне вредности.
Прочитајте још: ОРАСИ - Најбоља превенција убрзаног СТАРЕЊА и извор ВИТАМИНА Е
Због веће количине витамина Е, влакана и фолне киселине, бадеми који су били у води повољно делују на пробаву, помажу код дијабетеса и хроничних болести попут срчаних проблема и реуматоидног артритиса.
Поред тога, овакви бадеми помажу у решавању кожних проблема.
Мокри бадем одличан је савезник и мршављењу, јер њихова богата количина влакана умањују осећај глади, чиме се смањује унос калорија и подстиче губитак килограма.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ