· · Коментари: 0
ТЕЛО

Дијета је добра ако човек не гладује и ОБАВЕЗНО уноси две ствари

Иако стицајем околности углавном боравимо у затвореном простору, то није разлог да допустимо себи да постанемо гојазни и да не будемо у форми.

Depositphotos_25396871_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Kоје смернице треба да пратимо да бисмо остали здрави и витки и, што је најважније - здрави? О томе говори Јелена Илић, дипломирани професор физичког васпитања и спорта и нутрициониста. Она, између осталог, има дугогодишње искуство са састављањем личних програма исхране и тренинга, дајући упутства и "на даљину", односно онлајн.

Прочитајте још:  Не будите лењи! Ево како да и у изолацији останете у форми и затегнете тело

За почетак, Јелена каже да је свакако неопходна физичка активност, као и правилно осмишљен и дозиран тренинг за сваког појединца, у зависности од година и физичке кондиције, јер не може свако да вежба исто. А као што не постоји универзални план тренинга, не постоји ни универзалан план исхране.

Ипак, Јеленин конкретан савет гласи:

Јелена Илић са тренинга
Фото: Лична архива

- Сваки човек који је започео било какву дијету, може да настави с њом, али само под условом да калоријски дефицит не буде превелики - каже Јелена.

Дијета може увек да се држи ако калоријски дефицит није велики.

Јелена наглашава да је потребно чувати имунитет, поготово ових дана, па зато упозорава да избегавамо било какве нагле промене:
- Благи калоријски дефицит учиниће вас довољно ситим, одржаће ваш имунитет и учиниће да килограми свакако иду наниже, док ћете физичку активност дозирати на три до четири пута недељно, што ће бити довољно да испрати ваш план исхране.
А шта да радимо уколико смо задовољни својом тренутном килажом?
- Свакоме ко је задовољан својим тенутним стањем, препорука је да унос калорија подеси за одржавање тежине, да једе разноврсно, ради уноса свих хранљивих материја (макронутријената и микронутријената), и испоштује тренинг такође од три до четири пута недељно, што ће омогућити одржавање већ постигнутог резултата.

Здрава исхрана, довољно витамина и минерала и свако ће бити задовољан телом.


Професорка наглашава да не смемо да заборавимо витамине и минерале:
- Суплементи које ја практикујем су: омега 3, витамин Ц, витамин Д3, магнезијум цитрат и цинк. Такође, напомињем и да дневни унос ових витамина и минерала зависи од саме индивидуе, и од тога да ли се бави спортом и колико поштује правилан и здрав начин исхране.

Прочитајте још: Исидора је почела да се неконтролисано гоји, онда је отишла на Златибор и уз помоћ ОВЕ ИСХРАНЕ ослабила 41 килограм

Kао универзалне вежбе које могу да се практикују код куће Јелена препоручује кружни тренинг (неке примере могуће је пронаћи на интернету), који може да се ради без посебних реквизита.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.