Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ЗАГЛЕДАЛА СЕ У МЕНЕ И УЗЕЛА МИ РУКУ": Миши Јанкетићу је гатара предвидела судбину - у њене речи тада нико није веровао

Миша Јанкетић је једном приликом открио невероватан детаљ из детињства

1719473566_Foto-Novosti-Arhiva-Andjela-Stevanovic.jpg
Фото: Анђела Стевановић
Oglas

Глумац Михаило Миша Јанкетић оставио је неизбрисив траг у домаћој кинематографији маестралним бравурама које је стварао на сцени и пред камерама.

Велику љубав гајио је према књижевности, а за време студија био је ударник на радној акцији. Тамо се, по сопственом сведочењу, задржао са једном прелепом Аустријком, и када се вратио у Београд, изгубио је услов за следећу годину.

- Да бих поново имао дом и стипендију, морао сам нешто да упишем и најједноставније ми је било да одем на Позоришну академију - рекао је једном приликом Јанкетић.

Богата каријера

И од тада су се улоге низале. Миша је играо и на филму, и на телевизији, и у позоришту. И једина је дилема остала - где је био бољи.

Велику популарност код телевизијске публике донеле су му улоге у серијама "Сиви дом”, "Бољи живот", "Срећни људи", "Породично благо" и "Бела лађа".

Одиграо је маестрално више од 200 улога у позоришту, добио је сва највиша признања, а његова лична карта била је легендарна улога Гаврила Гавриловића у "Породичном благу".

Детињство

Ипак, иза славне каријере крије се и потресна прича о његовом одрастању. Најтежи период у животу му је био током Другог светског рата, када је изгубио мајку коју је убио њен школски друг.

Једном приликом открио је невероватан детаљ из детињства.

- Међутим, некако сам давно, давно поверовао у речи једне гатаре. Био сам дечкић, тек сам кренуо у школу. Тад ме је прихватила моја стрина, то ми је друга мајка, код ње сам живео. Ми имамо тамо, у околини, у брдима, чергаре, зовемо их Габи, Цигани, котлокрпе. Једног јутра сам затекао чувену гатару која је познавала моју стрину Иву - открио је Миша својевремено и додао:

- Хајде да ти гатам, тражила је од стрине. Дај да ти гатам овом детету, рекла је. Стрина је рекла - ајде, пусти. Гатара се загледала у мене. Онда је узела моју руку и преко длана ми ставила неки црвени конац и само овако га заклопила и рекла мојој стрини - Иве, благо теби, ти не знаш шта имаш. Па, ти имаш ово дијете. Знаш ли ти кад он порасте да у цијелој Југославији неће бити жене, ђетета, старца који га неће знати. Сви ће знати за њега. Биће познат у целој Југославији - а њене речи не само да су се оствариле, него и након његове смрти нема особе која није чула за чувеног Мишу Јанкетића.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas