Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СОЊА САВИЋ ЈЕ ПРЕМИНУЛА ПРЕ 16 ГОДИНА: Родбина оспорила тестамент, а глумица је имала једну посебну жељу

Своја, аутентична и непоновљива, Соња Савић преминула је пре 16 година, оставивши неизбрисив траг у домаћој кинематографији.

1727005270_34266_24092008sonjasavic01_f.jpg
Фото: Репринт ТВ Новости
Oglas

Када је пре 16 година јављено да је умрла Соња Савић, српско глумишто је заћутало, јер је изгубило бисер који је могао много. У њене улоге уткала је део себе. Била је неко ко је красио неописивом харизмом, а о таленту је излишно говорити. Дивили су јој се сви, а онда је преко ноћи 23. септембра 2008. године пронађена мртва у стану у Курсулиној улици. Лекари су могли да констатују смрт, а како су тада писали медији, према званичним подацима након обдукције преминула је услед превелике дозе недозвољених супсатнци.

Велика жеља Соњине мајке Микаине је да након своје смрти целокупну имовину преда Граду Чачку, а 2011. године је потписала и протокол са градским властима. Микаина Савић никада није преболела губитак ћерка, а мало пред смрт говорила је о Соњи за емисију "Експлозив".

- Шта јој кажем? Да нема заборава, да је желим, молим је да се јави у сан да је помилујем, пољубим, да је загрлим... Немам више никога. Ту је њено омиљено дрво. Никад није дошла да се није прекрстила и пољубила три пута дрво. И стално је молила: "Немојте ми сећи храст"- причала је Микаина, која је често одлазила на ћеркин гроб, а утеху проналазила у великим Соњиним остварењима и наградама.

- Радовала се мајка свему, наградама... Соњино знање и њене способности брзо одоше под земљу.

Септембра 2008. године Савићева је пронађена мртва, а комшије су тада тврдиле за медије да је била окружена шприцевима. Њена мајка тада је прокоментарисала наводе да се њена мезимица предозирала.

- То што хоћете да ме питате, ја о томе ништа нисам знала. Мене су новинари пријатно изненадили са тим вестима, под наводницима... Она је вероватно пила неке таблете, али ја немам појма - рекла је својевремено мајка Соње Савић.

Рођаци се грабили за кућу

Легат глумице Соње Савић Доњој Горевници, код Чачка, где се налази њена целокупна уметничка заоставштина, годинама је био предмет судског спора и овај комплекс већ неколико година није доступан јавности. Разлог за то је што је део Соњине родбине оспоравао тестамент и тражио део имовине.

Предраг Живковић кустос пројекта „Соњин септембар“, каже да су у периоду од 2015. до 2018. године посете обављане уз претходну најаву, а да су једну собу коју је њена мајка Микаина одредила, претворили у изложбени простор.

- Међутим, пре пет година рођаци су оспорили тај тестамент и цео случај је од тада пред судом. Осим што спомен соба није у функцији, ми нисмо имали право да уђемо у те просторије - рекао је раније Живковић.

Судски спор за поништење тестамента покренуо је део Соњине родбине с очеве стране, који, између осталог, потражују део ливаде, пашњаке, парцеле под шумом и воћњак с бунаром.

Како нам је Живковић испричао, очекује да за месец дана кућа и двориште и законски буду уписани Граду Чачку као власнику, како је Соњина мајка и тестаментом одредила још 2011. године.

Соњин храст

Уметничку заоставштину Соње Савић чини обиман материјал: фотографије, аудио и видео записи, међу којима и они с радио и ТВ наступа, њени видео-радови, документарни и играни филмови, видео-снимци позоришних представа у којима је наступала, многобројни лични предмети, реч је о више хиљада предмета, међу којима и они из области алтернативног позоришта.

Испред куће налази се и огромно стабло, названо по нашој глумици – Соњин храст.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas