Oglas
· · Komentari: 0

Proglašena je za najzdraviju biljku na svetu: Retko je koristimo, a ima brojna korisna svojstva

Nakon što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio potočarku za najzdraviju biljku koju možete jesti, o njoj ne prestaje da se priča.

1728122211_shutterstock_1222223566.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U rangiranju "moćnog voća i povrća", CDC je ovoj biljci dao ocenu 100 od 100 — više od osam poena iznad sledećeg najboljeg povrća.

Potočarka sadrži brojne korisne materije poput: vitamina A, B1, B2, C i E, kao i gvožđe, jod, fosfor, kalcijum.

Ali, uprkos brojnim benefitima, potočarka se ne koristi često i možda se pitate kako se tačno konzumira.

Kuvari vole potočarku zbog njenog blagog ljutkastog ukusa i elegantnih listova.

Kako koristiti potočarku?

Potočarku je najbolje koristito kao bilo koju drugu lisnatu, zelenu biljku poput spanaća. Konzumirajte ovu živahnu zelenu biljku kao osnovu za jednostavnu prilog salatu uz pečenu ribu ili meso.

Ukoliko vam potočarka nije dovoljno sveža za salatu, možete da je koristite u omletu.

Međutim, imajte na umu da sirova potočarka može da ponudi više zdravstvenih koristi nego kuvana.

"Potocarka, kao i drugo povrće, gubi deo vitamina C i B vitamina kada se kuva", objasnila je Rejčel O'Koner, dijetetičarka u NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center za foodandwine.com.

Kako čuvati potočarku?

Poput spanaća, potočarka može brzo da uvene. Hladno čuvanje je ključno za održavanje svežine. Najbolje bi bilo da biljku držite u čaši s vodom u frižideru kako biste očuvali njenu svežinu. Pakovana potočarka može se čuvati u fioci za povrće u kesici u kojoj je došla.

- Ako se pravilno čuva u frižideru, potočarka može da ostane sveža oko tri do pet dana - kaže Mišel Demut-Bib.

- Najbolje je jesti je što je pre moguće za maksimalan ukus i nutritivne koristi - poručuje Demut-Bib.

Bez obzira kako čuvate svoju potocarku, izbegavajte zadnji deo frižidera.

- Ne preporučujemo čuvanje potočarke u zadnjem delu frižidera ili da listovi budu okrenuti prema zadnjem delu frižidera, jer su listovi delikatni i mogu se smrznuti i oštetiti potocarku - kaže Suzuki.

Da li treba prati potočarku?

Kratak odgovor je da. Kao i kod većine vrsta povrća, potočarka zahteva pranje kako bi se osigurala optimalna bezbednost.

- Potočarka se često uzgaja u ili blizu vodnenih površina, što je čini potencijalno podložnom kontaminaciji štetnim patogenima poput Ešerihije koli, salmonele ili parazita ako je kvalitet vode loš - kaže Detviler.

Nepropisno rukovanje tokom berbe, pranja ili transporta takođe može uneti potencijalne zdravstvene rizike.

- Zato je važno temeljno oprati potočarku pre konzumacije, čak i ako je prethodno oprana - dodaje Detviler,  prenosi foodandwine.com

(B92.net)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas