Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈПОЗНАТИЈИ ЕПИЗОДИСТА СА ОВИХ ПРОСТОРА: Знамо га као батлера, пронађен мртав без динара, нико му није помогао (ФОТО)

Глумца Предрага Прежу Милинковића (1933-1998) можда не знате по имену, али његово лице сигурно памтите

1717934151_357157_snimak-ekrana-1518_ls.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Он је вероватно најпознатији епизодиста са ових простора, који је више од 35 година у вашим омиљеним филмовима и серијама играо батлере, обућаре, посластичаре, психологе, месаре и многа друга занимања.

Мало ко зна да Прежа заправо никада није студирао глуму. Био је апсолвент на Филозофском факултету, али је био велики филмофил и пут га је навео на ту страну. Говорио је четири страна језика.

Једном приликом је појаснио да за њега значи да је професионалан филмски епизодиста онај ко не бира улоге већ игра оно што му се нуди, као и да је то боље него да игра велике улоге.

Прежа Милинковић забележен је у историји кинематографије као најпознатији југословенски филмски епизодиста. Тихи господин чије лице једноставно није могуће заборавити ма колико улога била мала.

Био је познат и по надимку Дезмонд због невероватне физичке сличности са истоименим батлером из класичног крими стрипа "Рип Кирби" Алекса Рејмонда (кога је и утелотворио у екранизацији овог стрипа), а неки су га знали и под надимком "Ел Кабалеро", пошто је једно време био одличан играч фламенка. Прежа заправо никада није студирао глуму, био је апсолвент на Филозофском факултету. Али је био велики филмофил и пут га је навео на ту страну.

Једном приликом, на питање да ли је икада у каријери одбио неку улогу, Милинковић је одговорио: "Нисам, то није у мојој природи. Ја волим филмове и глуму и не верујем да ћу икада одбити неку улогу".

Био је светски путник али и професионални играч фламенка. Зар се у његовом изразу, колико год секунди био на платну, не примећује утицај тог плеса... Довољно је пратити наглашене покрете руку док некоме припаљује цигарету или начин на који трчи у домаћој акцији.

Али, док су га домаћи редитељи затрпавали улогама батлера и конобара, био је главни глумац у два страна филма - и то крими филма. У једном од њих Прежа је играо главног гангстера.

Милиновић је преминуо 1998. у 64. години. Годину дана раније објавио је књигу "Сусрети" у којој описује сусрете са људима који су му се учинили посебно занимљивим у току рада на филму. Ту је писао како је у Русији пио са Робертом Де Ниром, или како га је збунио прослављени редитељ Микеланђело Антониони.

Кажу да су га пронашли мртвог. У том моменту је био сиромашан и без новца.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas