Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КО ЈЕ БИО МИЛОШ ОБИЛИЋ: Мит или сторијска личност?

Иако смо сви још у школи научили име овог јунака, ипак се не може са сигурношћу тврдити да ли је уопште он постојао или да ли се баш тако звао, Милош Обилић.

1719662053_milos-obilic-zarko-lausevic.jfif
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Где је рођен, ко су му били родитељи, како и где је одрастао, али и где почива, ништа се са сигурношћу не зна. Чак је и име и презиме овог великог ратника под знаком питања. Да ли је био Обилић или Кобилић и да ли је уопште био Милош?

Једино што се сигурно зна јесте да је постојао јунак који је на Косову убио османског султана Мурата. Чак и о самом догађају постоји више верзија, али је у свакој ту српски витез ког ми данас називамо Милош Обилић.

О Милошу Обилићу као о легенди можемо да говоримо пуно, али као о историјској личности имамо јако мало података. Претпоставља се да је био један од властелина кнеза Лазара, а нагађа се да му је био чак и зет. Међутим, ни у каквим списима се не спомиње име Милош Обилић све до Косовског боја, када се тако именује јунак који је убио Мурата. О њему у главном сазнајемо из епских песама.

У неким изворима се његово презиме наводи и као Кобилић или Кобиловић. Према овим презименима могу се извући неки закључци о пореклу Милоша Обилића.

Једна од претпоставки је да је носио презиме које није добио по оцу већ по надимку из војничке средине као што је било презиме Сабља. Негде се ова Милошева презимена повезују са тим да је био ванбрачно дете.

Његово име се први пут спомиње у Бугарској хроници на почетку 15. века. Име Милош нам доноси и Константин Филозоф у житију деспота Стефана Лазаревића, као и неки турски извори.

Како је убио Мурата?

Као и све везано за Милоша Обилића и његов подвиг на Косову, има више различитих верзија. Неки претпостављају да је султан Мурат заправо погинуо у самој битци, али због тога што је било неприхватљиво да султан погине на такав начин, Турци су измислили причу о Србину који је на превару убио султана и дали му име Милош Обилић.

Говори се да је Милош ушао у турски табор глумећи да се предаје. У неким верзијама догађаја носио је наопако окренуто копље, што је био симбол предаје. Тако долазимо до тога да је султана можда убио копљем.

Фирентинска општина је босанском краљу Твртку упутила писмо у коме се говори о 12 ратника из Твртковог табора који су се пробили борећи се до шатора султана Мурата и један од њих је током битке убио турског владара. Ово је један од списа који говори о јунаку ког можемо назвати Милош Обилић. Сличан догађај описује се у неким турским списима.

У турским изворима најчешће се спомиње верзија да је Мурат погинуо након битке пролазећи поред убијених српских ратника где се Милош Обилић сакрио и тако га убио. Још једна верзија популарна међу Турцима јесте та да је српска страна послала преговараче ради склапања примирја и да је тада један од ратника убио султана на превару. Због овог догађаја установљено је правило да се султану прилази клечећи са рукама иза леђа и ово се примењивало до почетка 19. века.

Где почива?

Још једна мистерија. Након убиства султана сигурно је да је Милош и сам убијен. Конкретни подаци о сахрањивању Милоша Обилића не постоје, али се претпоставља да почива на Косову где су и остали витезови који су учествовали у овом боју покопани.

(занимљивасрбија.рс)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas