Oglas
· · Komentari: 0

KO JE BIO MILOŠ OBILIĆ: Mit ili storijska ličnost?

Iako smo svi još u školi naučili ime ovog junaka, ipak se ne može sa sigurnošću tvrditi da li je uopšte on postojao ili da li se baš tako zvao, Miloš Obilić.

1719662053_milos-obilic-zarko-lausevic.jfif
Foto: Printskrin/Youtube
Oglas

Gde je rođen, ko su mu bili roditelji, kako i gde je odrastao, ali i gde počiva, ništa se sa sigurnošću ne zna. Čak je i ime i prezime ovog velikog ratnika pod znakom pitanja. Da li je bio Obilić ili Kobilić i da li je uopšte bio Miloš?

Jedino što se sigurno zna jeste da je postojao junak koji je na Kosovu ubio osmanskog sultana Murata. Čak i o samom događaju postoji više verzija, ali je u svakoj tu srpski vitez kog mi danas nazivamo Miloš Obilić.

O Milošu Obiliću kao o legendi možemo da govorimo puno, ali kao o istorijskoj ličnosti imamo jako malo podataka. Pretpostavlja se da je bio jedan od vlastelina kneza Lazara, a nagađa se da mu je bio čak i zet. Međutim, ni u kakvim spisima se ne spominje ime Miloš Obilić sve do Kosovskog boja, kada se tako imenuje junak koji je ubio Murata. O njemu u glavnom saznajemo iz epskih pesama.

U nekim izvorima se njegovo prezime navodi i kao Kobilić ili Kobilović. Prema ovim prezimenima mogu se izvući neki zaključci o poreklu Miloša Obilića.

Jedna od pretpostavki je da je nosio prezime koje nije dobio po ocu već po nadimku iz vojničke sredine kao što je bilo prezime Sablja. Negde se ova Miloševa prezimena povezuju sa tim da je bio vanbračno dete.

NJegovo ime se prvi put spominje u Bugarskoj hronici na početku 15. veka. Ime Miloš nam donosi i Konstantin Filozof u žitiju despota Stefana Lazarevića, kao i neki turski izvori.

Kako je ubio Murata?

Kao i sve vezano za Miloša Obilića i njegov podvig na Kosovu, ima više različitih verzija. Neki pretpostavljaju da je sultan Murat zapravo poginuo u samoj bitci, ali zbog toga što je bilo neprihvatljivo da sultan pogine na takav način, Turci su izmislili priču o Srbinu koji je na prevaru ubio sultana i dali mu ime Miloš Obilić.

Govori se da je Miloš ušao u turski tabor glumeći da se predaje. U nekim verzijama događaja nosio je naopako okrenuto koplje, što je bio simbol predaje. Tako dolazimo do toga da je sultana možda ubio kopljem.

Firentinska opština je bosanskom kralju Tvrtku uputila pismo u kome se govori o 12 ratnika iz Tvrtkovog tabora koji su se probili boreći se do šatora sultana Murata i jedan od njih je tokom bitke ubio turskog vladara. Ovo je jedan od spisa koji govori o junaku kog možemo nazvati Miloš Obilić. Sličan događaj opisuje se u nekim turskim spisima.

U turskim izvorima najčešće se spominje verzija da je Murat poginuo nakon bitke prolazeći pored ubijenih srpskih ratnika gde se Miloš Obilić sakrio i tako ga ubio. Još jedna verzija popularna među Turcima jeste ta da je srpska strana poslala pregovarače radi sklapanja primirja i da je tada jedan od ratnika ubio sultana na prevaru. Zbog ovog događaja ustanovljeno je pravilo da se sultanu prilazi klečeći sa rukama iza leđa i ovo se primenjivalo do početka 19. veka.

Gde počiva?

Još jedna misterija. Nakon ubistva sultana sigurno je da je Miloš i sam ubijen. Konkretni podaci o sahranjivanju Miloša Obilića ne postoje, ali se pretpostavlja da počiva na Kosovu gde su i ostali vitezovi koji su učestvovali u ovom boju pokopani.

(zanimljivasrbija.rs)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas