· · Коментари: 0
СУВЕНИРИ

Најпопуларнији сувенир НА СВЕТУ кошта 117 динара и купио га је сваки ТУРИСТА, а да ли сте знали да су измишљени због КОСМОНАУТА?

Неки скупљају тањире, други шоље, а трећи разгледнице. Ипак, не постоји човек који са путовања није кући донео овај сувенир.

Depositphotos_213391118_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Мали и јефтин, а када се поклони леп је знак пажње да је неко мислио на вас док је путовао. Магнет је најчувенији сувенир на свету, кошта у просеку један евро (117 динара) и нико не може ни да израчуна колико их је до сада, произведено.

Прочитајте још: Гости u хотелу прво примете КУПАТИЛО, али им оно није најважније - ево шта је у питању

Туристи и када обећају себи да више неће куповати магнете на сваком наредном путовању "поклекну", па купе нови. Овај најпопуалрнији сувенир на свету је настао сасвим случајно шездесетих година у Америци.

Да ли је кич?
Многи сматрају да су пластични и гумени магнети кич, а они који су ручно рађени нису. Уколико неки предмет значи особи која га је добила није важно да ли је  кич.

Грнчар Сем Хардкастл је направио први магнет чија је намена била да на фрижидеру чува поруке, бројеве телефона и породичне слике. Његов изум се показао фантастичним у свемирској индустрији и до 1992. године његова компанија Ideaman је само то и радила.

Човек који скупља магнете назива се мемомагнетик

Деведесетих година су се и остали досетили да би туристички магнети били јефтин, практичан и одличан сувенир. Први туристички сувенири имали су цилиндричан или четвртаст облик, а имали су слику Ајфелове куле и црвеног дабл-декера у Лондону. Они се данас могу купити онлајн и достижу вредност стотину евра.

Фото: А.М.

Прича о магнетима Ђавоље вароши из 2010. године, када је овај локалитет био у трци за Седам светских чуда природе, прерастао је у урбану легенду.

У Ђавољој вароши су знали да су успели тек када су кинези направили магнете!

- Када ми је узнемирени колега бесно рекао да су се појавили кинески магнети рекао сам му да је то фантастично, јер Кинези не би радили нешто што није уносно и да је најбољи доказ да смо успели - сећа се Златко Вељовић, директор Пролом Бање која брине о Ђавољој вароши.

Прочитајте још: "Заклали су козу, сели смо око ватре и више нисмо ока склопили": Немања се вратио са путовања у Етиопију, а ово је његов доживљај (ФОТО)

Колекционар магнета се назива "мемомагнетик". Највећи колекционар је Луис Гринфарб из Неваде који је успео да сакупи више од 30.000 магнета. Добар део његове колекције је изложен у музеју Гинисове књиге рекорда.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.