Проналазак старе чоколаде благослов је и проклетство. С једне стране добили сте бесплатан слаткиш, али с друге стране на њему се налази чудан бели слој и нисте сигурни о чему се тачно ради. Још важније, смете ли појести такву чоколаду?
Заправо се ради о “цветању” чоколаде, те је она потпуно сигурна за конзумацију.
Постоје две врсте ове појаве – шећерно цветање (бели слој обично је сув и пегав) и масно цветање (обично се ради о масним белим пругицама).
Прочитајте још: ЗА СРБЕ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА! У овом хотелу деца бораве БЕСПЛАТНО, а добија се и ПОСЕБАН ПОПУСТ (ФОТО)
Прочитајте још: ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈИ НАПИТАК ПОЗНАТ ЧОВЕЧАНСТВУ! Осећање задовољстава које изазива учиниће да се осетите КАО БОГОВИ
Шећерно цветање догађа се када површина чоколаде постане влажна. Влага отапа шећер, а када се чоколада осуши кристали шећера остају на њеној површини. Ова појава обично је последица неправилног складиштења, на пример када чоколаду чувате на топлом месту због чега се њена површина почиње “знојити”.
Масно цветање, с друге стране, догађа се када маст из чоколаде избија на површину. Чување чоколаде на топлом месту може покренути ову појаву, као и велике промене температуре.
Будући да је бели слој на чоколади само шећер или маст, ако га поједете ништа вам се неће догодити, али цветање ће утицати на текстуру због чега чоколада може имати мало чудан окус.
Прочитајте још: Како заправо функционишу ВЕГЕТЕРИЈАНЦИ: ТОП 5 ЗАНИМЉИВОСТИ за које нисте знали
Неки људи примећују разлику, а неки не, све зависи од тога како доживљавате идеју да поједете чоколаду стару неколико година.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ