Треба опрати све намирнице, па и оне са кором, јер пестициди се лако преносе рукама и ножем
Осим органског сво воће и поврће се прска неком врстом заштите од паразита, гљивица и осталих штеточина. Све ове хемикалије су штетне за људско здравље, али се лако могу опрати и уклонити.
Прочитајте још: Када прочитате шта се налази на дасци за сечење и варјачи, одмах ћете их бацити
Вода
Сво воће и поврће треба опрати водом, па чак и агруме. Све се ставља испод млаза воде како би се испрала прљавштина. Ово нарочито важи за зелениш који се пере лист по лист испод млаза воде који спира прљавштину и пестициде. Сваки лист се пере са обе стране.
Делује чисто, али мора да се опере Фото: Депозитфото
Потапање
Ко не жели да перете намирнице ничим другим осим чистом водом, треба да потопи воће и поврће у воду увече и следећег јутра да их исперите млаком водом. Поврће и воће се пере пред саму употребу, јер ако се опере па остави у фрижидер - брже ће се покварити. Купус и броколи обавезно треба да одстоје у води.
Под млазом воде се пере и воће са дебелом кором која се не једе.
Агруми
Лимун, поморанџе, мандарине, диње, лубенице и све остало чија се кора не једе, такође се пере под млазом воде. Пестициди и бактерије лако се преносе рукама и ножем. Ово нарочито важи уколико се кора ренда у колач.
Сирће
Пестициди се одлично испрају сирћетом. Напуни се посуда са водом и сипа пола шољице сирћета. Воће и поврће треба да одстоји 10 минута, па се испере.
Сода бикарбона
Зелено лиснато поврће, попут салате, келерабе, кеља или блитве, треба опрати у посуди са водом у коју се дода кашика или две, соде бикарбоне.
Со и лимун
Уколико посумњате да намирнице имају доста пестицида напуните посуду чистом водом, па сипајте со и сок од лимуна, онда их исперите под млазом воде и осушите.
Детерџент
Намирнице се никада не перу сапуном и детерџентима, већ увек водом за пиће. Воће и поврће са дебљом кором може да се протрља чистом четком.
Прочитајте још: Знате ли када палачинке треба окренути на другу страну? Откривена тајна искусних кувара (Фото/Видео)
Дестилована вода
Малине се не перу под водом, већ се прскају дестилованом водом. Овом водом се пере и воће која се једе напољу, а добро је познато да јабуке имају највише пестицида.