Можда је лако направити пире кромпир, али свакако не и савршен!
Познати кувар Хестон Блументал је ово претворио у умеће, нагласивши да је важно да се припрема одвија у неколико фаза и под одређеном температуром. То ће омогућити да буде лаган, укусан и да се просто топи у устима.
Прочитајте још: Како да исечете и очистите БУНДЕВУ? Једноставно је
Његово упутство за прављење идеалног пиреа је следеће. Прво ољуштите кромпир, па га исеците на подједнаке коцкице. Затим га исперите у посуди под хладном водом, све док течност не постане провидна. Ставите га у хладну, непосољену воду и лагано загревајте док температура не буде око 70 степени.
Мехурићи су кључни!
Кувајте око пола минута на температури између 68 и 73 степена, што значи да вам је за то потребан термометар. Уколико га немате, препознаћете да је то та температура по малим мехурићима који се с времена на време појављују на ивицама шерпе.
После пола сата кромпир оцедите и охладите испирајући га под хладном водом. Ставите га у хладну посољену воду и кувајте док не омекша, али да се не раскува. Процедите га и док је још топао протисните га кроз мало сито. Додајте путер нарезан на коцкице (на кг кромпира иде до 300 г путера). Мешајте, али без миксера.
Прочитајте још: Исхрана за ХЛАДНО ВРЕМЕ: Можете да се опустите
Ставите издробљени кромпир у шерпу на ринглу и полако загревајте додавајући млеко, све док не добијете кремасти пире. Посолите и побиберите. По жељи, можете додати и мало мускатног орашчића или маслиново уље.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ