Истраживања о дуговечности показују да постоји неколико намирница које су кључне за очување здравља и продужење животног века
Амерички истраживач Дан Баутнер, који је проучавао становнике Плавих зона - подручја у којима људи имају изузетно дуг животни век, истакао је три намирнице које су основа за дуговечност.
Пасуљ
Пасуљ је незаобилазна намирница у исхрани људи из Плавих зона. Препоручује се конзумација око 80 зрна црног пасуља дневно.
Ова махунарка богата је протеинима, влакнима, витаминима и минералима. Редовна конзумација пасуља смањује жељу за грицкалицама, побољшава варење и доприноси здрављу црева.
Ораси
Људи који редовно једу између 15 и 30 ораха дневно живе дуже у просеку око три године у односу на оне који не конзумирају орахе.
Орашасти плодови богати су влакнима и омега-3 масним киселинама, које су корисне за здравље срца. Осим тога, орашасти плодови повољно делују на микробиом и смањују ризик од одређених болести.
Маслиново уље
Маслиново уље је кључна компонента медитеранске исхране и познато је по својим благотворним својствима. Богато је здравим масним киселинама, полифенолима, витаминима и минералима.
Редовна конзумација маслиновог уља доприноси здрављу срца, стомака, јетре, као и косу, кожу и нокте.
Студије су показале да чак и мала количина маслиновог уља дневно може значајно смањити ризик од одређених болести, укључујући деменцију.
Ове намирнице су неизоставан део исхране становника Плавих зона, а њихова редовна конзумација може допринети дуговечности и очувању здравља.
(Мондо)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ