Банане су у Србији изузетно популарно воће. Једу се сирове, често су део рецепата колача, али се користе у неким рутинама за негу лепоте или чак у узгајању цвећа.
Како год да је користите, банану морате пре употребе ољуштити и припремити је за употребу. Ту долазимо до једног фантастичног открића. Веровали или не, цео живот смо погрешно љуштили банану.
Исправан начин за љушћење банане је одоздо према горе. Већина људи љушти банану тако што је отвори код петељке. Али то је погрешан начин, јер се често догађа да је истиснете и згњечите. Како бисте је правилно ољуштили банану, ухватите је палцем и кажипрстом за дно, притисните и она ће се отворити са лакоћом.
Необичне методе сређивања овог воћа
Одсеците банану са врха на четири дела, пажљиво пратец́и кривину. Овако се праве посебне кришке, налик на резану дињу. Жута кора се лако уклања. Узмите незрелу банану, окрените закривљени део према себи, а затим је преломите на пола, као да покушавате да је исправите. Очистите половину као и обично.
Оштрим ножем одрежите крајеве са обе стране, истовремено уврните кору у два супротна смера. Уклоните кору почевши са једног краја. Воц́е узмите с обе руке на удаљености од око 5 цм. Пажљиво ротирајте воц́е у супротним смеровима као да га желите уврнути. Кора ц́е пукнути и може се лако уклонити.
Овај метод љуштења банане није погодан за зрели и мекани производ - код увртања ће се банана претворити у кашу.
Не само да се унутрашњост банана једе, вец́ се може користити и као маска за чишц́ење лица, а кора банана се често користи као одлично ђубриво за поврц́е. Ово је једно од ретких воц́а које се може конзумирати без бриге о чистоц́и руку и зато су банане незаобилазни производ за шетњу или за пикник.
Курир
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ