Не морамо више осећати кривицу док једемо сир, посебно ако су швајцарски научници коначно пронашли везу између пробиотика у сиру и дуговечности.
Наиме, бактерија – Пропионибацтериум фреуденреицхи, која настаје при процесу ферментације сира – оснажује имуни систем и смањује упале у организму. Иста бактерија је пронађена и у млеку, а познато је и да успорава знаке старења.
Прочитајте још: Ево колико дуго тврди и меки СИРЕВИ могу стајати у фрижидеру
Студија коју су објавили истраживачи са Универзитета Кореја у Сеулу показује да овај пробиотик заиста оснажује имуни систем и позитивино утиче на наш организам. Да, сада сир можете јести без кривице, али будите умерени.
Једна претходна студија је показала да је сир добар и за наш слух.
Прочитајте још: Шест НАЈМОЋНИЈИХ ЗАЧИНА на свету за здравље, лепоту и дуг живот
Научници верују да сир садржи хемијску супстанцу која би могла превентивно да делује и излечи глувоћу у случајевима када је штета изазвана јаком буком.
Научници су тестирали 600 војника који су свакодневно јели сир и пронашли да пробиотик у сиру помаже да се врати сигнал делу мозга који контролише слух.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ