Ne moramo više osećati krivicu dok jedemo sir, posebno ako su švajcarski naučnici konačno pronašli vezu između probiotika u siru i dugovečnosti.
Naime, bakterija – Propionibacterium freudenreichi, koja nastaje pri procesu fermentacije sira – osnažuje imuni sistem i smanjuje upale u organizmu. Ista bakterija je pronađena i u mleku, a poznato je i da usporava znake starenja.
Pročitajte još: Evo koliko dugo tvrdi i meki SIREVI mogu stajati u frižideru
Studija koju su objavili istraživači sa Univerziteta Koreja u Seulu pokazuje da ovaj probiotik zaista osnažuje imuni sistem i pozitivino utiče na naš organizam. Da, sada sir možete jesti bez krivice, ali budite umereni.
Jedna prethodna studija je pokazala da je sir dobar i za naš sluh.
Pročitajte još: Šest NAJMOĆNIJIH ZAČINA na svetu za zdravlje, lepotu i dug život
Naučnici veruju da sir sadrži hemijsku supstancu koja bi mogla preventivno da deluje i izleči gluvoću u slučajevima kada je šteta izazvana jakom bukom.
Naučnici su testirali 600 vojnika koji su svakodnevno jeli sir i pronašli da probiotik u siru pomaže da se vrati signal delu mozga koji kontroliše sluh.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU