Много људи мисли да су сода бикарбона и прашак за пециво иста или слична ствар, па их употребљавају често у исте сврхе у домаћинству.
![1640289047_flour-gb833e4e2d_1280.jpg](/cache/images/3/8/9/c/3/389c3cc169f7d839016d6783ed176d14620d4840.jpg)
Корисно је знати да су сода бикарбона и прашак за пециво различити по хемијском саставу и да не могу заменити једно друго јер имају другачије намене.
Шта је сода бикарбона?
Сода бикарбона често се користи за чишћење, али и за кување. У страним рецептима можете је пронаћи под именом "бакинг сода", а многи мисле да је иста ствар као и прашак за пециво, односно "бакинг поwдер".
Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен диоксид, па се користи за киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок, пише "Тхе Сун".
Прочитајте још: Једноставан трик како да проверите да ли су СОДА БИКАРБОНА и ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО исправни
Шта је прашак за пециво?
Иако је сличан, прашак за пециво се састоји од бројних елемената - један од њих је натријум бикарбонат. За разлику од натријум бикарбоната који захтева активирање киселине и течности, прашку за пециво је потребна само течност.
Као што и само име говори, прашак за пециво користи се у кухињи за разне рецепте. Користи се за повећање запремине и олакшавање текстуре печених производа, а састоји се од додатака попут кукурузног брашна или пиринчаног брашна које упија влагу.
Будући да прашак за пециво већ садржи киселину, у великој мери је претходно упакована верзија натријум бикарбоната - тако да му генерално треба додати воду само за исту реакцију.
Иако се користи за сличну храну као натријум бикарбонат, неки људи имају и другу употребу за њега. Може се користити и у нези, а може да се користи и за прављење сувог шампона.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ