Овај кулинарски трик олакшаће вам припреме јела која укључују пиринач.
Неко воли да га једе као прилог јелима, неко као десерт, а неко и као главно јело.
Ипак, чињеница да 100 грама куваног пиринча садржи око 130 калорија, као и 28 грама угљених хидрата звучи забрињавајуће за оне који желе да задрже добру линију.
Међутим, спроведено је занимљиво истраживање, и закључено је да се пиринчу могу смањити калорије.
Прочитајте још: Ако га чувате поред ОВОГ воћа, брже ће сатрулити: Како се правилно одлаже КРОМПИР?
Научници с Факултета хемијских наука на Шри Ланки, где је пиринач обавезан на трпези свакодневно, дошли су до начина како калорије пиринча смање за чак 60%.
За припрему ће вам бити потребно мало више времена него што сте навикли, али стрпљење се на крају исплати.
У проврелу воду у којој се кува пиринач додајте једну кашичицу кокосовог уља. Када се пиринач скува, треба да одстоји у фрижидеру најмање 12 сати јер на тај начин скроб у пиринчу постаје десет пута отпорнији, а тиме се мање калорија из њега апсорбује.
"Хлађење је важно јер амилоза, топљив део скроба, оставља грануле током желатинизације. Хлађење од 12 сати ће довести до стварања веза водоника између амилозних молекула изван зрна пиринча, што га претвара у отпорни скроб", објаснио је Судар А. Џејмс, вођа овог истраживања.
Овај трик делује на чак 38 врста пиринча, тако да ћете моћи уживати у свим јелима која укључују пиринач.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ