У ово време обично се спрема слатко
Стари српски обичаји и традиција налажу да се гости увек дочекују са слатким и водом. Због тога није било домаћице која у својој остави није имала бар једну теглу слатких плодова воћа.
Прави се слатко од купина, јагода, вишања, шљива, боровница, лубенице, дуње. Међутим, многе домаћице избегавају да праве слатко, из разлога што морају стално да стоје поред шпорета и скидају пену која се ствара приликом кувања. Али сада и за то имамо решење.
Прочитајте још: Како би зимница дуже трајала, потребно је да правилно стерилишете ТЕГЛЕ
У тренутку када слатко проври треба ставити мало маслаца, масти или уља (1 кашичица у односу 1 кг воћа на 1 кг шећера), и кувати на средње јакој ватри око пола сата. Такође, препоручује се да се слатко кува у фазама - из неколико пута - потребно је да кад се скува и охлади, поново стави на шпорет.
На крају обавезно умешајте лимунтус. Након сипања слатког у вруће тегле и доброг затварања обавезно их окрените наопако. На тај начин слатко се неће ушећерити и дуже ће остати свеже. Уколико се чува на хладном месту смањује се могућност да се слатко са кога није скинута пена поквари.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ