Ферментисана храна, као што је кисели купус, стално је предмет истраживања како би се откриле здравствене користи које доносе пробиотици и друге материје које садржи.
У киселом купусу има витамина К, магнезијума, калијума, фосфора, бакра, гвожђа и цинка! Али и хистамина... Зато је веома користан за здравље, али неким особама може да смета и проузрокује им доста тегоба.
Према досадашњим налазима, омиљена српска салата али и расол могу да делују и превентивно у следећим случајевима:
- афте, обољења десни и пропадање зуба
- грчеви у стомаку
- обољења јетре
- прехлада
- цревне тегобе
Прочитајте још: Мали трикови за здрав оброк: Како да пржена храна постане здравија?
Ипак, јављају се и нежељене последице при употреби пробиотика, и то пре свега у виду дигестивних тегоба, као што су гасови или дијареја. Међутим, мање је познато да кисели купус садржи и високу количину хистамина. Ова супстанца може да повећа ризик од алергијских реакицја, нарочито код људи који су већ приметили осетљивост на неку врсту хране. Такође, може се јавити и код оних коју су алергични на сено.
Фото: Депосит
Конзумирање већих количина киселог купуса може изазвати и ове симптоме:
- дијареја
- главобоља
- свраб
- убрзан пулс
- висок крвни притисак
- кијање или цурење носа
Прочитајте још: Како брзо одмрзнути месо, поврће и воће?
Још увек је неопходно анализирати ове појаве, кажу истраживачи, али изгледа да количина хистамина у купусу зависи и од самог кисељења.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ