Поред тога што начине штету и упропасте храну, мољци могу угрозити и наше здравље. Због тога би их требало одмах искоренити, а с обзиром да то није увек лак посао, издвојили смо за вас неколико начина који заиста делују.
Појава мољаца у кухињи нису увек одраз нечистоће или немарности домаћице. То је чест проблем многих кухиња. Мољци у кухињи су опасни по здравље људи: могу да изазову алергије, разне болести, тровање храном и тд. Испробајте једну од доказаних метода која ће вам помоћи да се заувек решите мољаца у кухињи.
Главни начин за уништење мољаца у кухињи
У већини случајева инсекти улазе у кухињу са храном купљеном у супермаркету или на пијаци. Неке житарице се иницијално не обрађују, чувају се у зараженим магацинима. Након паковања, мољци лако преживе неколико дана, па настављају да се размножавају и унутар паковања.
Прочитајте још: Помоћи ће вам да СМРШАТЕ, а није исхрана: Постоји још један важан фактор
Мољци се често налазе у брашну, пшеничним житарицама, пиринчу. Не прелазе величину од 3 до 4 милиметра, тело им је смеђе или црне боје.
Ако приметите такве штеточине, одмах баците паковање.
Мољци често остављају јаја на зидовима сувих и топлих ормарића, па се након бацања житарица, после неког времена мољци поново појаве.
Кад баците све из ормариће, обавезно оперите ормариће сапуницом, па премажите са сирћетом. Оставите да се добро осуше и пре поновног складиштења намирница у њега, ставите неколико ченова белог лука или ловоров лист.
Мољци у храни
Када уђу у кухињу, паразити брзо полажу много јаја у житарицама, хлебу, мекињама, орасима.
Прочитајте још: ОПРЕЗ: Ових пет предмета има КРАЋИ РОК ТРАЈАЊА него што мислите
Водите рачуна да редовно перете ормариће где чувате хлеб, колачиће, житарице и зачине.
Проверите да ли су вам житарице безбедне, тако што ћете их потопити у воду, уколико на површину "испливају" црвићи или мољци, баците то све лепо у канту за смеће.
Како спречити ширење мољаца у кухињи
1. Баците све житарице, чајеве, зачине, брашно , кекс - заражене мољцима.
2. Очистите ормариће са сапуницом, а затим пребришите алкохолним сирћетом.
3. Оставите ормариће пар дана отворене, да се добро осуше, а онда у њих ставите ченове белог лука.
Прочитајте још: Када сте последњи пут ОЧИСТИЛИ ФРИЖИДЕР? Ево лаког начина
4. За то време житарице чувајте у замрзивачу, као и брашно.
5. Кад одлучите да житарице и брашно опет држите у ормарићима, ставите их у стаклене тегле и редовно бриште ормариће и водите рачуна да се мољци не појаве.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ