Pored toga što načine štetu i upropaste hranu, moljci mogu ugroziti i naše zdravlje. Zbog toga bi ih trebalo odmah iskoreniti, a s obzirom da to nije uvek lak posao, izdvojili smo za vas nekoliko načina koji zaista deluju.
Pojava moljaca u kuhinji nisu uvek odraz nečistoće ili nemarnosti domaćice. To je čest problem mnogih kuhinja. Moljci u kuhinji su opasni po zdravlje ljudi: mogu da izazovu alergije, razne bolesti, trovanje hranom i td. Isprobajte jednu od dokazanih metoda koja će vam pomoći da se zauvek rešite moljaca u kuhinji.
Glavni način za uništenje moljaca u kuhinji
U većini slučajeva insekti ulaze u kuhinju sa hranom kupljenom u supermarketu ili na pijaci. Neke žitarice se inicijalno ne obrađuju, čuvaju se u zaraženim magacinima. Nakon pakovanja, moljci lako prežive nekoliko dana, pa nastavljaju da se razmnožavaju i unutar pakovanja.
Pročitajte još: Pomoći će vam da SMRŠATE, a nije ishrana: Postoji još jedan važan faktor
Moljci se često nalaze u brašnu, pšeničnim žitaricama, pirinču. Ne prelaze veličinu od 3 do 4 milimetra, telo im je smeđe ili crne boje.
Ako primetite takve štetočine, odmah bacite pakovanje.
Moljci često ostavljaju jaja na zidovima suvih i toplih ormarića, pa se nakon bacanja žitarica, posle nekog vremena moljci ponovo pojave.
Kad bacite sve iz ormariće, obavezno operite ormariće sapunicom, pa premažite sa sirćetom. Ostavite da se dobro osuše i pre ponovnog skladištenja namirnica u njega, stavite nekoliko čenova belog luka ili lovorov list.
Moljci u hrani
Kada uđu u kuhinju, paraziti brzo polažu mnogo jaja u žitaricama, hlebu, mekinjama, orasima.
Pročitajte još: OPREZ: Ovih pet predmeta ima KRAĆI ROK TRAJANJA nego što mislite
Vodite računa da redovno perete ormariće gde čuvate hleb, kolačiće, žitarice i začine.
Proverite da li su vam žitarice bezbedne, tako što ćete ih potopiti u vodu, ukoliko na površinu "isplivaju" crvići ili moljci, bacite to sve lepo u kantu za smeće.
Kako sprečiti širenje moljaca u kuhinji
1. Bacite sve žitarice, čajeve, začine, brašno , keks - zaražene moljcima.
2. Očistite ormariće sa sapunicom, a zatim prebrišite alkoholnim sirćetom.
3. Ostavite ormariće par dana otvorene, da se dobro osuše, a onda u njih stavite čenove belog luka.
Pročitajte još: Kada ste poslednji put OČISTILI FRIŽIDER? Evo lakog načina
4. Za to vreme žitarice čuvajte u zamrzivaču, kao i brašno.
5. Kad odlučite da žitarice i brašno opet držite u ormarićima, stavite ih u staklene tegle i redovno brište ormariće i vodite računa da se moljci ne pojave.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU