Савети из кухиње.
Како би очували здравље и сачували се од тровања, из фрижидера често бацамо све што нам је иоле сумњиво.
Међу најчешћим намирницама које бацамо је и сир. Али стручњаци са портала Тастинг Табле открили су колико дуго сиреви могу стајати у замрзивачу.
Прочитајте још: Шест НАЈМОЋНИЈИХ ЗАЧИНА на свету за здравље, лепоту и дуг живот
1. Пармезан, блокови чедер сира и други тврди сиреви могу трајати од два до четири месеца неотворени у фрижидеру. Али након отварања, ако се чувају прикладно, могу трајати до шест седмица. Ако се на њима накупила буђ, с тврдих сирева их само скините јер је остатак јестив. Ако приметите да се ближи рок трајања, нарибајте га и искористите за умаке, тестенину или запечено поврће.
Ако желите да сачувате тврди сир за неко друго време, можете га и замрзнути. Такав ће бити добар до 8 месеци, али морате имати на уму да ће мало променити укус.
Прочитајте још: Откривен трик како да хлеб из кесе остане што дуже свеж: Све је ствар паковања (ВИДЕО)
Фото: Депозит
2. Сиреви који су између тврдог и меканог попут гауде и груyера могу трајати око три недеље отворени или два месеца у замрзивачу ако су неотворени. Најбољи начин да ови сиреви потрају је да их замотате у масни папир. То ће осигурати дужу свежину него када је замотан у прозирну фолију. Ова фолија лако задржава влагу која се може накупити између ње и сира, па се због тога може лако развити буђ.
Прочитајте још: Метода којом ћете најбрже ољуштити кувана јаја: Ово нам није пало на памет (ВИДЕО)
3. Мекани сиреви попут фете, моцареле, горгонзоле или цамембертеа морају се брзо појести јер се опасне бактерије попут листерије у њима лако развијају. Али неотворени могу стајати до две седмице у замрзивачу. Можете их и замрзнути, али неки од њих, попут моцареле могу да изгубе своју пахуљасту структуру након одмрзавања.
Најбоље је да их не отварате док вам не затребају, а ако вам остане нешто од њих ставите их у пластичну посуду с чврсто затвореним поклопцем у фрижидер.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ