Хронични стрес негативно утиче на благостање и здравље , а 5 намирница које повољно утичу за нервни систем.
Иако је немогуће избећи све факторе стреса, њихово минимизирање и подршка способности тела да се носи са изазовним ситуацијама може значајно допринети благостању. Иако многи фактори утичу на ниво стреса, давање приоритета храни која побољшава расположење и ублажава дејство стреса, наводи Хеалтх.
Испод је листа од 5 намирница које пгаготоворно утичу на нервни систем.
1. Масна риба
Масне рибе, као што су лосос, туњевина, пастрмка и сардине, богате су једињењима која ублажавају стрес, као што су омега-3 масти , Л-триптофан , Л-тирозин и витамин Д. Л-триптофан и Л-тирозин су концентрисане амино-киселине у масној риби које су неопходне за производњу неуротрансмитера допамина и серотонина који регулишу расположење.
Омега-3 масти такође добро утичу на нервни систем. Студије показују да је исхрана богата омега-3 масним киселинама повезана са бољим расположењем.
2. Пасуљ и сочиво
Исхрана богата махунаркама, као што су пасуљ и сочиво, има бројне предности. Пасуљ и сочиво садрже неколико хранљивих материја укључених у регулацију расположења и одговор на стрес, укључујући амино-киселине као што је Л-триптофан и минерале попут магнезијума.
Студија из 2022. године на 8.640 људи открила је да људи са већим уносом махунарки имају 26 одсто мање шансе да имају висок ниво стреса. Истраживачи су приметили да су махунарке богате влакнима и антиоксидансима као што су полифеноли и каротеноиди, који смањују оксидативни стрес.
3. Бобице
Бобице су богате антиоксидативним и антиинфламаторним једињењима, као и витаминима и минералима који су укључени у когнитивне функције, регулацију расположења и одговор на стрес.
Исхрана богата бобичастим воћем такође је повезана са вишим нивоом оптимизма.
4. Јабуке, крушке, банане и цитруси
Студија из 2022. године показала је да је конзумирање одређеног воћа повезана са већом отпорношћу на стрес. Студија је открила да, у поређењу са онима са најмањим уносом, учесници који су највише конзумирали банане, поморанџе и друге агруме и јабуке и крушке имали су 24%, 25% и 31% мањи ризик да им стрес наруши здравље.
Велика количина минерала, витамина и других фитокемикалија које се налазе у овој храни благотворно делује на нерве.
5. Производи од какаоа
Производи од какаоа, као што су какао зрна и какао прах, могу помоћи у ослобађању од стреса и побољшању расположења. Истраживања показују да конзумирање производа од какаоа може довести до краткорочног побољшања расположења.
Производи од какаоа помажу у побољшању расположења јер побољшавају проток крви у мозгу и интеракцију са неуротрансмитерима укљученим у регулацију расположења.
(Сенса)
БОНУС ВИДЕО